avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa poluare

Am achizitionat anul trecut din Germania 2 masini ,am platit toate taxele, inclusiv cea de poluare . Daca intentez proces statului dorind sa-mi returneze taxa de poluare , daca in viitorul apropiat le vand , odata returnata taxa de poluare , va trebui sa platesc taxa de mediu care a aparut luna aceasta?
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 10:35, 25 Martie 2013
Din punctul nostru de vedere această dispoziţie contravine dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Constituţia României care stipulează „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.” respectiv art. 6 alin. (1) Cod civil „Legea civilă este aplicabil pentru viitor şi nu are putere retroactivă”
Art. 6 alin. (5) stipulează faptul că „Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare”. Art. 6 alin. (2) stipulează faptul că „Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.”
Nici taxa de mediu şi nici taxa auto nu sunt legale trebuie anulate prin instanţă.
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
ContSters136598, utilizator
multumesc mult ptr raspuns dar sincer nu am inteles ...nimic
Dispoziţiile OUG nr. 9/2003 sunt neconstituţionale şi am descris motivele pentru care sunt neconstituţionale. În partea dreaptă a pagini sub "NECONSTITUŢIONALITATEA TAXEI TIMRULUI DE MEDIU" sau accesând www.avocatnet.ro/content/con... .
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
ContSters136598, utilizator
Domnule Raul62 este interesant ce ati scris acolo insa e posibil sa fie o abordare gresita.
Unul din cele 2 motive pe care le invocati este bazat pe ideea ca timbrul se aplica retroactiv si aici va referiti la masinile dinainte de 2007, care nu au taxa platita. Din ce am inteles va referiti la faptul ca vanzatorul nu a stiut in 2005 (dau un exemplu) cand a cumparat masina ca se va baga peste 8 ani o alta taxa pt masina lui. Din punctul asta de vedere aveti dreptate dar va scapa un lucru foarte important.
Timbrul de mediu se plateste de catre cumparator. Daca i se cerea celui care are masina din 2005 o taxa atunci da, cred ca puteam vorbi despre o aplicare retroactiva.
Dar timbrul de mediu nu este platit niciodata direct de vanzator, ci el intotdeauna trebuie platit de cumparator.


Aaaa, ca in mod real, vanzatorul e nevoit sa lase la pret ca masina lui nu are timbrul platit asta este cu totul altceva. E o mica intelegere dar cred ca din punct de vedere legal nu poti invoca "tocmeala" asta intre cumparator si vanzator.

Cat despre masinile care au sentinta pt inmatricularea fara taxa ei bine sentinta aia obliga sa se dea curs cererii proprietarului de a inmatricula masina fara taxa. Sentinta asta a fost deja pusa in aplicare, atunci cand se vinde masina deja este alta transcriere si prima sentinta nu cred ca mai are vreo valoare pt ca ea deja a fost pusa in aplicare. masina a fost inmatriculata pe numele celui care a castigat in instanta. Nu scrie in hotarare sa se aplice asupra viitorilor 100 de proprietari.

Nu sunt avocat si nu am cunostinte de drept solide, ce am scris mai sus este doar o interpretare personala. Daca gresesc imi cer scuze si chiar as aprecia sa ma corectati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua taxa auto(timbru) maru222 maru222 daca am castigat an instanta sa anscriu masina fara taxa si nu am anscriso pana acuma mai este valabila hotararea judecatoreasca (definitiva}dupa intrarea noii ... (vezi toată discuția)
Pot sa inmatriculez masina dupa 15 martie daca am o hotarare de la instanta din 7.02.2013 pentru inmatricularea fara taxa? larisatrita larisatrita Pe data de 13.12.2012 am obtinut o hotarare de inmatriculare a autoturismului fara plata taxei auto. Cand am mers sa inmatriculez masina, au observat ca se ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare plãtita (înainte de 15 martie) - dosar de înmatriculare refuzat observ observ Ca sa luam lucrurile în ordinea lor cronologica: [b]08.03.2013[/b] - M-am prezentat la Finanțe pentru calcularea taxei de poluare. Am primit un ... (vezi toată discuția)