avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul diurna interna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul diurna interna

Buna seara,
Doresc sa stiu care era cuantumul maxim acordat unui angajat pentru deplasari interne, respectiv diurna/zi in perioda 2009 - decembrie 2011 de societate comerciala care are ca si activitate curieratul si cum se calcula aceasta.
Deasemenea as dori sa stiu in ce conditii si cu ce documente angajatorul poate sa demonstreze ca o parte din diurna acordata a fost considerata si platita ca si ore suplimentare.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 27 Martie 2013
Perioada 2009 - 2010, decembrie,31 - nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, adica 13 lei/zi

De la 01.01.2011 si pana in prezent - cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura/sector de activitate, grupuri de unitati sau unitate si va fi cuprinsa in ccm aplicabil sau reg.intern.

Prin HG nr. 20/16.01.2013 și OG nr. 8/23.01.2013 s-au adus modificări Legii 571/2003 în ceea ce privește regimul fiscal al diurnei, astfel că aceasta este considerată a fi un venit asimilat salariilor. Prin urmare, se supune impozitării (prin aplicarea cotei de 16%) și indemnizația primită de angajați pe perioada delegării și detașării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice (conform art. 55, alin. (2), lit. i) din Codul fiscal). In mod similar, se datorează și contribuții sociale la diurna ce depășește acest plafon. Acestui regim i se supune și persoana juridică fară scop patrimonial sau altă entitate neplătitoare de impozit pe profit (incluzând aici și microîntreprinderile).

Așadar, cheltuiala cu diurna este deductibilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice potrivit art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Cum indemnizația zilnică de delegare și detașare în România este 13 lei (art. 9 din HG 1860/2006), rezultă prin conformitate cu cadrul legal amintit anterior că nivelul maxim de deductibilitate este de 32,5 lei (13 lei x 2,5).

Plata diurnei nu poate fi asimilata compensarii in bani a muncii suplimentare ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna interval interval Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna - chitanta de cazare - mi se pare normal - ... (vezi toată discuția)
Delegatie ContSters88252 ContSters88252 detin o societate comerciala (SRL) la care sant unic asociat si administrator. pentru deplasari in tara doresc sa aflu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare CrinaV CrinaV Va rog sa-mi spuneti cat este diurna legala deductibila pentru 1 zi de deplasare si cat se poate acorda salariatului pentru 1 noapte de cazare fara documente ... (vezi toată discuția)