avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent insertie in calcul concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent insertie in calcul concediu medical

Stimulentul de insertie, in cuantum de 500 lei lunar, primit pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani intra in baza de calcul la stabilirea cuantumului concediului medical?
Intrebare valabila si pentru tichetele de masa, considerate impozabile conform codului fiscal.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 2 Aprilie 2013
1. - Stimulentul de insertie nu intra in calculul indemnizatiei pentru concediu medical deoarece asupra lui nu se retine contributia pentru sanatate si conttibutia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Stimulentul de insertie nu se impoziteaza.

2. In calculul indemnizatiei pentru concediu medical intra numai veniturile pentru care s-a retinut contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, conform OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
in aceeasi ordine de idei, imi explicati de ce indemnizatia de crestere copil se ia in calculul concediului medical?
din cate stiu eu, nici in cazul respectivei indemnizatii nu se retine contributia de 0,85%.
1. Pentru ca asa este precizat in OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.

(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

2. Din indemnizatia pentru CCC nu se retine nimic dar asigurarile la sanatate sunt platite de la bugetul de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical conventii civile JaniMari JaniMari Buna dimineata. As avea nevoie de niste lamuriri privind plata concediului medical. Am fost in concediu medical la societatea la care sunt angajata, dar nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la cass? Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua La constituirea bazei stagiului de cotizare pt un concediu medical se ia in considerare perioada in care angajata s-a aflat in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de concediu de maternitate la cateva zile de la redeschiderea contractului de munca? LauraRaluca LauraRaluca Buna ziua, In data de 04.03.2016 mi se incheie concediul de crestere a copilului de care am beneficiat 1 an si 11 luni. In data de 10 martie e data probabila ... (vezi toată discuția)