avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la CASS?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la CASS?

Buna ziua
La constituirea bazei stagiului de cotizare pt un concediu medical se ia in considerare perioada in care angajata s-a aflat in concediu crestere copil?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:58, 30 Aprilie 2015
1. - Pe perioada de concediu crestere copil (CCC) persoana este asigurata la sanatate, plata contributiei fiind facuta de la bugetul statului.
- Perioada de CCC intra in baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical cu valoarea indemnizatiei pentr CCC.


2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .

(2) Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art.9 alin. (4) si (5), contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului indemnizatiei acordate, iar pentru persoanele care beneficiaza de concediul fara plata prevazut la art. 6, contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului minim al indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) si (3).

(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) In situatia prevazuta la alin. (2), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu de maternitate blanca77 blanca77 Buna seara. Ma aflu in urmatoarea situatie: am un copil nascut pe 9.09.2010, iar pana pe 9.09.2012 am fost in concediu de crestere copil. Sunt din nou ... (vezi toată discuția)
Asigurat in ccc pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: in timpul concediului de ingrijire a copilului (2 ani), somer indemnizat la momentul ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru crestere copil MMB MMB buna ziua, am rugamintea de a-ma ajuta cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie. M-am intors din concediu crestere copil in Aprilie 2012, cand ... (vezi toată discuția)