avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta la cheltuielile de intretinere de la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta la cheltuielile de intretinere de la bloc

Buna ziua

Cer ajutor la o problema legata de o restanta pe doua luni la cheltuielile de intretinere.
Presedintele blocului a dat in judecata o parte din proprietarii cu restante la intretinere respectiv 18000 lei , 2000 lei , 1900 lei , dar si pe mine pentru suma de 840 lei reprezentand intretinerea pe doua luni din care 799 cheltuieli de intretinere , 23 lei penalizari si 40 lei fond rulment .
Suma pe care o am pana in momentul de fata ca fond de rulment este de 400 lei.
Cheltuielile de judecata se ridica la 400 lei suma pe care ma obliga sa o achit pentru plata avocatului .
Este normal sa platim toti aceeasi suma ? Este normal sa ma dea in judecata fara somatie de plata , direct cu citatie la tribunal?
O parte din locatarii care au restante de 1900 lei nu au fost dati in judecata .
Care este procedura ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:30, 10 Aprilie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
art.50 din legea 230/2007

dupa ce propietarul nu a platit cheltuielile privind cotele la intretinere mai mult de 90 de zile asociatia are dreptul de a actiona in justitie si da, trebuie somatie prin care sunteti informat ca aveti datorii si un termen in care sa le achitati

prezentati-va la termenul de judecata si invocati acest articol(pana atunci puteti citi legea 230)
1-Constientizati ca interesul presedintelui de asociatieid e proprietari este acela de a asigura buna functionare a asociatiei de proprietari,in interior intre membri sai cat si in relatiile cu tertii
In situatia in care se inregistreaza sume cu titlu de restanta ,asociatia de proprietari daca detine fonduri ,o perioada poate acoperi diferenta intre valoare factura si total restante acumulate de catre rau pltnici
Constientizati ca la nivelul unui imobil de locuit in comun,majoritatea proprietarilor isi achita in termenul stabilit obligatiile de plata impuse lunar in lista de intretinere
In cazul acumularii de sume cu titlu de restante,asociatia de proprietari se poate confrunta cu situatia in care furnizorii de utilitati pot dispune conform clauze contractuale sistarea provizorie a utilitatilor pentru a preintampina majorarea debitului
Este o situatie delicata,in special pentru proprietarii cu platile la zi
2-
L nr 230/2007 Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

3-Referitor la existenta datoriilor,asociatia de proprietari afiseaza lunar lista de intretinere care trebuie sa contina toate informatiile asupra naturii articolelor de plata,existenta de restante,penalitati


cl a scris:
..da, trebuie somatie prin care sunteti informat ca aveti datorii si un termen in care sa le achitati

prezentati-va la termenul de judecata si invocati acest articol(pana atunci puteti citi legea 230)

In articolul 50 din L 230/2007 ca si in intreaga lege nu se prevede obligatia asociatie de a trimite vreo somatie restantierului. Asa ca nu are cum sa invoce in fata instantei o prevedere de care spuneti dumneavoastra dar care in realitate nu exiasta.

@iozefinap,
Nu este corect ca ati fost chemat in judecat daca aveti o restanta de doar 2 luni, adica de 30 de zile atat timp cat legea prevede minim 90 de zile de intarziere. Totusi mai analizati si vedeti poate ca restantele sunt mai vechi, nu neaparat toate, poate o restanta la reparatie, la fondul de rulment, o suma partial neachitata de peste 3 luni...
Asociatia a trecut acum cheltuielile de judecata in sarcina dumneavoastra iar dumneavoastra o sa le suportati numai daca instamnta va hotari ca trebuie sa le platiti, altfel nu le platiti.
Daca ati primit citatia de la Judecatorie, prezentati-va la primul termen cu chitantele si dovediti in fata judecatorului ca ati platit debitele. Aproape sigur instanta va inchide dosarul si nu o sa va oblige la plata cheltuilelilor de judecata daca faceti dovada ca ati achitat debitele catre asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare fond de rulment de la noul proprietar gabivoch gabivoch Buna ziua. Va solicit din nou ajutorul in clarificarea urmatoarei probleme. Unul din apartamentele Asociatiei de Proprietari a fost vandut iar fostul ... (vezi toată discuția)
Penalitati gera905 gera905 Buna seara. Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu fondul de rulment? bibanel433 bibanel433 Buna ziua, O cunostinta de a mea are cateva asa zise nelamuriri mai mult sau mai putin legislative si mi-o cerut ajutorul.Si din moment ce nu am habar la ... (vezi toată discuția)