avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Completare cerere de restituire taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Completare cerere de restituire taxa auto

Buna ziua. Conform certificat de mostenitor , am mostenit un autoturism ,in urma decesului tatalui meu. Am gasit cerere model, catre Administratia Finantelor publice, dar nu stiu sa mentionez actele pe care sa se intemeieze cererea mea de recuperare a taxei.
Cererea model gasita pe internet , se refera doar la autoturismele introduse in tara noastra . Masina mostenita de mine , a fost achizitionata integral cu ordin de plata , de catre o societate (s.r.l.) , apoi cumparata de catre tatal meu , in numele sau ,prin contract vanzare -cumparare, si inmatriculata pe persoana fizica autorizata ,la care el era unic titular.

P.F.A.-ul tatalui meu , a fost radiat dupa decesul sau ,si posed certificat de radiere ,iar conform certificatului de mostenitor ,sunt unica mostenitoare a acestui autoturism.
In cererea model gasita pe internet , sunt specificate : OUG 50/2008, Constitutia Romaniei , Tratatul Uniunii Europene . Va rog frumos ,sa-mi spuneti ,ce sa completez dupa paragraful : "Cererea mea se intemeiaza pe urmatoarele :".
Multumesc anticipat , tuturor care ma vor ajuta .
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
elina20099, utilizator
Cel mai recent răspuns: elina20099 , utilizator 19:48, 24 Aprilie 2013
În primul rând trebuie să faceţi dovada că aveţi dreptul să cereţi restituirea taxei, adică autoturismul se află în proprietatea dumneavoastră, în acest sens este necesar certificatul de moştenitor în care apare şi autoturismul.
Cu privire la "cererea mea se întemeiază pe următoarele" trebuie să specificaţi care este temeiul legal pe care îl invocaţi în favoarea admiterii cererii dumneavoastră. Aţi enunţat anterior câteva acte normative.
Tocmai motivatia lipsea!!!!!!!!!!!!!!
Am gasit raspunsul eu :
conform OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Ordonanta de urgenta 9/2013

Art. 8
Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:

e) dobandite prin mostenire, in cazul in carea aceasta a intervenit in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii;

Din ce am spus eu initial , este clar ca am certificat de mostenitor,in care apare si autoturismul!!!
Ce parare aveti de art 8 din OUG 9/2013?
OUG nr. 9 din 2013 impune obligaţia de plată a timbrului de mediu la transcrierea dreptului de proprietate a unui autoturism - aceasta este regula.
Excepţia este că, în cazul dumneavoastră, pentru această transcriere, de la proprietarul defunct la moştenitor, nu se plăteşte timbrul de mediu - art. 8 lit. e.
In opinia mea art. 8 lit. e din ordonanţă nu poate fi temei pentru o cerere de restituire a taxei de poluare plătită cândva pentru că se referă strict la o situaţie de excepţie care a intervenit acum, la momentul transcrierii dreptului de proprietate de la defunct la moştenitor.
Taxa de poluare de mediu , a fost platita in luna aprilie 2013 , si nu ?":candva"............deci cum explicati ca nu poate fi temei pt restituire taxa? Si ce solutii aveti pentru intemeierea cererii de restituire?Pana acum nu ati dat nici o solutie ! Multumesc.
Stimate utilizator, dacă autovehiculul a fost dobândit prin moştenire, dobânditorul nu plăteşte taxa de poluare, aşa spune OG nr. 9. Nu este vina lui că a murit proprietarul!
Dacă l-a dobândit astfel şi doreşte să îl întrăineze, cumparătorul va plati timbrul de mediu pentru că aşa spune aceeaşi OG nr. 9. Cumparătorul are dreptul să conteste plata acestui timbru de mediu, însă aceasta este o altă poveste care nu mai priveşte moştenitorul dobânditor al autovehiculului.
Dacă moştenitorul dobânditor a fost obligat la plata timbrului de mediu, atunci când şi-a înscris autovehiculul pe numele său iar serviciul înmatriculări auto, din anumite motive - necunoaşterea legii, interpretare greşită a textului, nu a luat în considerare prevederile OG nr. 9 cu privire la scutirea reglementată de art. 8 lit. e, moştenitorul dobânditor poate promova o acţiune în instanţa pentru restituirea taxei plătite contrar dispoziţiilor legale invocând ca temei art. 8 lit. e din OG nr. 9.

Alte discuții în legătură

Timbru mediu andreichirutza andreichirutza Buna ziua. Sunt in posesia unui autovehicul pentru care instanta de judecata a dispus inmatricularea fara plata a taxei de inmatriculare. Fac mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare autoturism calincimpean calincimpean Buna ziua, am cumparat un autoturism ,,mercedes c 220\\" in decembrie 2012 si am sentinta definitiva pentru inmatriculare fara taxa. Astazi m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu Robert.G. Robert.G. Am cumparat o masina în 2015 și am plătit timbrul de mediu.Fostul proprietar plătise și el o taxă de poluare sau de prima inmatriculare pe care a ... (vezi toată discuția)