avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rolul precontractului de vinzare cumparare pt un teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rolul precontractului de vinzare cumparare pt un teren

Tata a vindut un teren agricol unei ferme . A fost intocmit un precontract de vinzare cumparare si dupa ce au trecut vreo 4 - 5 zile i au intrat banii in cont pt vinzarea respectiva. Actul de vinzare cumparare va fi intocmit in 2 luni. Pt asta a trebuit sa dea o procura unei salariate a fermei cu rol de conducere in care ii da toate drepturile de a incheia tranzactia in numele lui. Nu se pomeneste nimic de cine va plati taxele de vinzare cumparare! Intrebare : e posibil sa i se ceara taxele la data incheierii contractului adica in 2 luni? Mentionez ca verbal ferma a promis sa plateasca aceste taxe .
Cel mai recent răspuns: liana1963 , utilizator 06:26, 23 Septembrie 2013
Vanzatorul este obligat sa plateasca impozitul pe tranzactie. Cumparatorii cheltuielile privind autentificarea actului adica onorariu, taxe de intabulare.
Intr-o definite sumara, antecontractul de vanzare-cumparare reprezinta o promisiune bilaterala de a incheia un contract de vanzare cumparare, prin el stabilindu-se obiectul vanzarii, pretul bunului a carui proprietate se va transmite precum si alte clauze considerate de parti a fi de esenta contractului pe care il vor incheia in viitor.

Fiind numai o promisiune de vanzare-cumparare, teoretic vorbind, pentru incheierea valabila a actului, chiar si atunci cand el are ca obiect un bun imobil, nu este necesara forma scrisa si cu atat mai putin forma autentica.



In practica, insa, pentru considerente legate de siguranta actului si a circuitului juridic civil se prefera forma autentica notariala.

Chiar si pentru aceasta, tot teoretic vorbind, nu este necesara prezentarea niciunei documentatii, fiind suficienta manifestarea de vointa a partilor si prezenta lor in fata notarului public in vederea redactarii si autentificarii actului.

La fel, insa, in practica, avand in vedere ca notarul este un garant al securitatii actelor pe care le instrumenteaza, va fi totdeauna la libera sa apreciere, functie de speta in cauza, ce documentatie va solicita partilor.



Partilor pot stipula in antecontractul de vanzare-cumparare modalitatea in care se vor suporta cheltuielile legate de perfectarea contractului de vanzare-cumparare.



Succes.

Ioana,
userul intreba de contract de vanzare cumparare si ce va trebui sa platesca la perfectarea lui. :)
multumesc pt raspuns!
Revin cu o intrebare dupa ceva timp,acum cind lucrurile au luat o alta directive. Terenul de care vorbeam ca tata urma sa il vinda, nu are incheiat nici acum contractual de vinzare cumparare, dar tata a primit banii pe el, procura de imputernicire a fost data doamnei ce reprezinta ferma cumparatoare acum 4 luni (cind I s-a platit val terenului) dar nu a fost respectata promisiunea de incheiere a contractului de vinzare -cumparare in august cum doamna a promis. Au fost spuse motiveca nu ar avea bani acum pt taxe cred ( a vorbit cu mama la tel ,mama a sunat) si nu stim cind va dori sa incheie acest contract.
As dori sa stiu daca pot fi implicatii banesti daca se amina acest lucru. Adica vom plati impozitul pe teren in continuare sau ce alte taxe vor fi?
Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparate teren agricol neintabulat sorinnelupop sorinnelupop Buna ziua, As dori sa cumpar niste terenuri agricole care nu sunt intabulate (proprietarii au doar titluri de proprietate) Exista vreo posibilitate legala ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen pentru formularea unei actiuni prin care sa solicit ca instant sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare este necesara procedura ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare teren vasiledela4 vasiledela4 Am facut in 2004 un contract de mana cu un cumparator pentru o parte din pamant am primit avans iar de atunci m-au tot aminat mai e valabil acel act de mana ... (vezi toată discuția)