avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda circulatie

Buna
In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, stiind ca pot achita jumatate din suma in 48 de ore. Nu ma plang, dar nu inteleg cum e aceasta lege. Oricum amenda a fost platita.
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 14:42, 28 Aprilie 2013
ce anume nu intelegeti "cum este legea"?

temeiul legal este oug 195

Art.99. -
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin.(1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.a).

Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
3. nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz;

art.109 alin 5 (Oug 195-)Contravenientul,poate achita in termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei ,jumatate din minimul amenzii prev de lege.
Pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul prevazut de lege.
Oug 2/2002-art.16(care completeaza OUG 195) precizeaza posibilitatea achitarii in 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prev de actul normativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal xbughi xbughi Buna ziua! Am primit o amenda pentru centura de siguranța. Vreau sa contest procesul verbal deoarece agentul de circulație s-a purtat urat. ... (vezi toată discuția)
600 lei pt centura! e legal asa ceva? bircea adrian bircea adrian va rog sa mi rasp si mie si sa mi spuneti daca e legal sa primesc amenda 600 lei pt nepurtarea centurii de siguranta? azi am fost oprit de un echipaj de ... (vezi toată discuția)