avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... 600 lei pt centura! E legal asa ceva?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

600 lei pt centura! E legal asa ceva?

va rog sa mi rasp si mie si sa mi spuneti daca e legal sa primesc amenda 600 lei pt nepurtarea centurii de siguranta? azi am fost oprit de un echipaj de politie si amendat pt ca am depasit viteza legala cu 2 km pe h(am avut 62 intr-o zona limitata la 60) si nu am purtat cenura de siguranta drept pt dare am fost amendat cu 6 mil lei vechi. SI ar mai fi de spus ca nu aveam asupra mea buletinul si permisul, dar agentul ma trimis dupe ele si le am adus in 5 min.VA rog sa mi rasp si sa mi spuneti daca agentul a procedat corect amendandu-ma cu suma asta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 21:31, 27 Mai 2009
Din ceea ce spuneti dumneavoastra....ati incalcat de 3 ori legea:
1. viteza
2. nepurtatrea centurii
3. neprezentarea actelor la control
Intradevar, cam mare amenda de 10 puncte (adica 600 lei).....dar totusi legala.
62 km/h in zona de (60) sau de (50) :) ? Daca intradevar, era indicator de (60), sunt curios conform carui articol v-a amendat:
[OUG 195/2002]
Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
...
4. depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;


Presupunand totusi ca v-a amendat pentru depasirea cu 12 km/h a vitezei maxime admise pe acel tronson, atunci:
Art.99. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
...........
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin.(1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.a).


si avand in vedere:

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;


Cum la 99 (8), nepurtarea centurii e tot in clasa I de sanctiuni, cred ca v-a dat doua puncte pentru fiecare. :(.
A mai adaugat probabil si neprezentarea documentelor, sanctionata conform 101(18) ca fiind clasa a III-a -> minim 6 puncte....deci cam 2 + 2 + 6 = 10.
De curiozitate, pe PV nu sunt trecute separat punctele pentru fiecare abatere si totalul? Ar trebui...conform OG2/2001.
(edit: uitase mde documente :) )
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
madriann, utilizator
Din punctul meu de vedere , chiar in conditiile date , cuantumul amenzii depaseste mult starea de pericol creata , asa incat , va sfatuiesc sa contestati procesul verbal , numai in 15 zile de la comunicare (de la semnare , sau de la primirea acestuia / semnare de primire ,prin posta)
15 zile de la comunicare. Cand se trimite prin posta cum se stabileste data de la care se calculeaza cele 15 zile?
In termen de o luna de la intocmire , in lipsa semnaturii dumneavoastra (practic prin aceasta va insuseati continutul procesului verbal ) va fi trimis , prin posta , la domiciliu.

Alte discuții în legătură

Proces verbal nesemnat Intamplare Intamplare Mi-a fost retinut permisul de conducere pt depsirea vitezei de 109 km/h in localitate si mi s-a elibirat o dovada cu drept de circulatie de 15 zile. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)
Viteza maxima Lipi Lipi Tocmai m-am pricopsit cu o amenda pt depasirea vitezei maxime... De fapt inca nu m-am pricopsit pentru ca am refuzat semnarea pv si astept sa mi-l trimita ... (vezi toată discuția)