avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere Republica Moldova
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere Republica Moldova

Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat examen pentru permis de conducere moldovenesc. Mentionez ca sunt cetatean roman. Am luat examenul insa pe permisul de conducere scrie ca e valabil tot pana pe data 18/06/2013 exact atunci cand imi expira permisul de sedere in R.M.. Intrebarea mea este daca il pot schimba in Romania cu permis romanesc daca depun dosarul imediat dupa sarbatori deoarece eu termin studiile in Republica Moldova si nu voi mai avea permis de sedere. Astept un raspuns si va multumesc anticipat ! Stima !
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:01, 29 Aprilie 2013
puteti preschimba permisul moldovenesc fara probleme.

ORDIN Nr.163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti

Art. 1. - (1) Prezentul ordin reglementează preschimbarea, la cerere, cu documente similare româneşti a permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la art. 83 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţa de urgenţă.
(2) Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la art. 83 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă cu documente similare româneşti persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România. Dovada domiciliului, reşedinţei sau rezidenţei normale în România se face cu documentele prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre sau regimul străinilor în România, după caz.

OUG195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Art. 83 – (1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.20 şi 23 alin.(1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art.82 alin.(2);
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.
(3) Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin.(1), precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României.

In lista statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere emitente de permise de conducere naţionale ce pot fi schimbate fãrã examinarea sau testarea deţinãtorilor unor astfel de permise este cuprinsa si Rep.Moldova.
Il pot schimba cu unul romanesc chiar daca are valabilitate mica adica aproape 2 luni ? Mentionez ca dupa 2 luni imi expira permisul de sedere in Republica Moldova si deci si permisul de conducere ca are aceeasi data de expirare trecuta pe el ca permisul de sedere.. Astept raspuns.. Stima !
ORDIN Nr.163/2011

Art. 2. - (1) Pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, fără susţinerea unui examen sau test, permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile:
statelor membre prevăzute în anexa nr. 1 (statele membre UE);
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, cu excepţia celor menţionate la lit. a), prevăzute în anexa nr. 2; Rep. Moldova se afla in Anexa 2

Atentie
Art. 5. - Nu pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, chiar dacă au fost eliberate de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), următoarele categorii de documente:
b) permisele de conducere a căror valabilitate a expirat, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre;

Art. 1. -
(3) În sensul prezentului ordin, prin state membre se înţelege statele membre ale Uniunii Europene, altele decât România, şi statele membre ale Spaţiului Economic European.

Rep. Moldova nu este membra a UE si nici stat membru SEE, in consecinta trebuie sa depuneti documentele (vezi mai jos) ptr preschimbarea permisului de conducere inainte de expirare. chiar daca are valabilitate 2 luni.

Art. 6. - (1) Pentru preschimbarea permiselor de conducere, solicitanţii depun personal, la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent potrivit art. 1 alin. (4), următoarele documente:
a) 1. permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) a cărui preschimbare se solicită, în original, şi traducerea legalizată în limba română a acestuia; sau
2. documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului eliberat de autorităţile competente ale statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), precum şi traducerea legalizată în limba română a acestuia;
b) documentul de identitate al solicitantului, în original şi, respectiv, în copie:
1. paşaportul, certificatul de înregistrare, permisul de şedere, cartea de rezidenţă în România;
2. cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate în cazul cetăţenilor români;
c) fişa deţinătorului permisului de conducere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4, completată lizibil, cu majuscule;
d) fişa medicală completată de o unitate de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate autorizată, încheiată cu concluzia „APT CONDUCÃTOR AUTO”, cu precizarea categoriei/categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule, precum şi a eventualelor restricţii medicale ce vor fi menţionate în permisul de conducere preschimbat;
e) certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;
f) declaraţia notarială pe propria răspundere a solicitantului, din care să rezulte că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, că titularul acestuia nu are rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru, că nu mai posedă un alt permis de conducere naţional românesc ori eliberat de autorităţile unui alt stat sau un duplicat al acestuia, că nu a declarat pierderea ori furtul acestuia la organele emitente sau la alte autorităţi în vederea eliberării unui nou document, precum şi faptul că nu a luat şi nu i-a fost adusă la cunoştinţă anularea permisului de conducere sau a dreptului de a conduce ori suspendarea sau restricţionarea exercitării acestui drept;
g) dovada achitării taxelor, prevăzute de lege, aferente preschimbării permisului de conducere.
(2) Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României, situaţie în care fişa deţinătorului va avea ataşată în spaţiul special destinat o fotografie color 3 x 4 cm/4 x 5 cm de data recentă;
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Info va rog - schimbare permis rezident ue cu permis romanesc khan khan salut,sunt cetaten pakistanez cu resedinta permanent in Italia(de 20 ani) am permis de conducere emis de autoritate din pakistan,.cum fac sa schimb permisul ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis auto norvegia rusualexandru rusualexandru Buna ziua, Sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns. In prezent sunt rezident in Norvegia dar este posibil sa revin in Romania. In acest caz, preschimbarea ... (vezi toată discuția)
Transfer permis auto. Edutu Edutu Buna ziua, problema mea consta in faptul ca as vrea sa mi transfer permisul de conducere (cat. B) obtinut in Italia pe Romania. Se poate face asa ceva? Vreau ... (vezi toată discuția)