avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... repausul saptamanal si sporul la salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

repausul saptamanal si sporul la salariu

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa aplic articolul de lege de mai jos in contextul in care lucrez la o firma de curatenie care presteaza servicii in spatii comerciale care lucreaza si sambata duminica. timpul de lucru de 4 ore pe zi este repartizat in ture de 4 zile lucreaza 2 zile liber (doar ca acestea consecutive nu pot fi sambata duminica de fiecare data). ce spor trebuie sa aplicam la salariu si cum sa apara in CIM?
ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).”
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:58, 12 Mai 2013
v_ildiko a scris:

.....4 zile lucreaza 2 zile liber ......


Daca lucrati 4 zile, aveti 3 zile libere. Incercati sa alcatuiti programul de lucru in asa fel incat 2 zile libere sa fie consecutive.
Daca nu aveti CCM, atunci sporul de week-end se inscrie in CIM, la angajare sau ulterior printr-un act aditional de modificare a CIM. Cuantumul lui se stabileste prin negociere intre angajator si angajat. Nu exista un minim de la care se porneste.
Avem program de 4 ore/zi si lucreaza 4 zile consecutive, urmatoarele 2 zile sunt libere. Totalul de ore pe luna nu depaseste, din contra, adesea e mai mic decat la 5 zile lucrate consecutiv.

In actul aditional putem numi spor de weekend un cuantum de X% la salar? Si totul e legal, nu?
Multumesc!
Exact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin daca angajatorul stabileste prin reg de ordine interioara un spor de 2% din salariu ptr orele de sambata si duminica,dar nu modifica si contractul individual ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)
Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)