avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare receptionera cu brevet de turism
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare receptionera cu brevet de turism

Buna ziua,
Am o viitoare angajata care are brevet in turism eliberat de Ministerul Dezvoltarii. Pot sa o angajez in baza acestei calificari pe postul de receptionera?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 10:20, 23 Mai 2013
Nu are nici o importanta brevetul de turism. Acesta este necesar in cadrul unei agentii de turism. Puteti sa angajati o persoana in functia de receptioner chiar daca nu are studii corespunzatoare, dar sa o trimiteti ulterior la un curs de formare profesionala.
Din cate am citit, ca urmare a obtinerii brevetului de turism, persoana detinatoare a acestei diplome poate fi angajata de ex pe postul de director de hotel. Eu am mers pe premisa ca in baza aceleiasi calificari, pot sa o incadrez ca receptionera in ideea ca postul este unul inferior celui pentru care are calificare, dar in acelasi domeniu. Asa ca...daca viitoarea salariata acepta sa lucreze pe un post inferior calificarii, de ce nu as putea-o incadra astfel?
Conf art 36 Ordin MRDT 1051/2011 conducerea operativă a unei structuri de primire turistice sau a unei agenţii de turism va fi asigurată de către o persoană deţinătoare a brevetului de turism în domeniu ori a certificatului de absolvire a unui curs de formare managerială în domeniu, sau a diplomei de licenţă privind absolvirea cursurilor universitare în domeniul turismului, cu excepţiile prevăzute în prezentele norme metodologice.
Conf art 37 Ordin 1051/2011 se eliberează brevet de turism pentru următoarele funcţii:
a) manager în activitatea de turism;
b) director de agenţie de turism;
c) director de hotel;
d) director de restaurant;
e) cabanier.

Conf art 38 lit a Ordin 1051/2011 posesorul brevetului de turism poate ocupa oricare dintre funcţiile prevăzute la art. 37.
Conf 43 Ordin 1051/2011 brevetul de turism pentru director de hotel se eliberează la cerere, pentru:
a) absolvent, cu examen de licenţă, al unei facultăţi acreditate sau al unui colegiu universitar, care a absolvit un curs de formare managerială specific activităţii hoteliere şi care deţine atestat de limbă străină de circulaţie internaţională, după caz;
b) absolvent al unui liceu, cu diplomă de bacalaureat care a absolvit un curs de formare managerială specific activităţii hoteliere şi care deţine atestat de limbă străină de circulaţie internaţională, după caz.

In concluzie daca persoana are brevet de turism specific directorului de hotel are si studii in domeniul turismului, deci poate ocupa functia de receptioner.
Daca are brevet de turism pentru alte functii prev la art 37 Ordin 1051/2011, poate ocupa functia de receptioner doar daca are studii in domeniul turismului.
Chiar daca angajatii au studii in turism, angajatorul este obligat conf Ordin 1051/2011 sa efectueze cursuri de formare profesionala sau specializare pentru personalul existent, din 3 in 3 ani.
Va multumesc frumos pentru clarificari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Brevet de turism Cristiana Tatarici Cristiana Tatarici Buna seara.as dori sa stiu daca persoana care asigură conducerea operativă a agenției de turism poate sa aiba certificat de absolvire a unui curs managerial ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in specialitatea studiilor Stef07 Stef07 Buna ziua, Doresc sa particip la un concurs pentru functionar public si la cerinte se cer studii medii si vechime de 6 luni in specialitatea studiilor. Daca ... (vezi toată discuția)
Brevet turism Monica83 Monica83 buna ziua Am o nelamurire. Pentru obtinerea brevetului de turism, pentru director agentie detailista, mai este nevoie de atestatul pentru limba straina? Am ... (vezi toată discuția)