avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna in cazul in care jumatate de an ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna in cazul in care jumatate de an salariata a fost in concediu medical

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: salariata unui institutii bugetare angajata cu contr. individual de munca are concediu medical din luna decembrie 2012 pana in luna august 2013, dupa care doreste sa solicite concediu de odihna.
Nu am gasit prevederi in HG nr.250/1992 privind concediile de odihna si alte concedii de care beneficiaza salariatii din institutiile publice.
Codul muncii prevede la art.145. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Contractul ei de munca stabileste ca are dreptul la 30 de zile de concediu de odihna intr-un an.
Avand in vedere faptul ca are jumatate de an concediu medical, mai are dreptul la concediu de odihna si la cate zile de CO?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 25 Mai 2013
Daca din august 2013 va presta serviciu la locul de munca, concediul se calculeaza proportional, adica 30 zile/ 12 luni calendaristice= 2.5 zile/luna; daca are CM pana in 31 august, ii raman din an doar 4 luni...deci 4luni x 2.5 zile/luna=10 zile de CO . doar ca aceste zile de CO pot sau nu sa-i fie acordate dupa CM, mi se pare absurd sa i le acorde angajatorul imediat dupa CM. Mai este de luat in seama cauza care a determinat CM de 9 luni...Sunt sigura ca cei de la resurse umane dar si consilierul juridic al societatii bugetare va poate raspunde la aceasta situatie.
Zilele de CM pentru 9 luni sunt cu aproximatie 270 zile.....se deduce ca aceasta persoana are o mare problema de sanatate.. Este indicat sa-i oferiti oportunitatile pe care le are dpdv medical..
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Respectivele prevederi sunt in contradictie totala cu interpretarea data de Curtea de justitie la art. 7 din Directiva 2003/88/CE. Astfel, Curtea a statuat ca lucratorul nu-si pierde dreptul la concediu de odihna in cazul in care chiar tot anul calendaristic el s-a aflat in concediu.

Angajatorii trebuie sa tina seama de aceste prevederi europene, care au modficat practic Codul muncii, si sa nu diminueze numarul zilelor de concediu de odihna, daca salariatul a fost in incapacitate temporara de munca, indiferent de numarul zilelor de concediu medical acordate de medic.
Prin urmare concediu medical nu mai diminueaza concediul de odihna.
In concluzie, salariatul va beneficia de concediul de odihna integral pentru anul 2013.

Detalii
[ link extern ]

www.avocatnet.ro/content/for...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna ciuspirel ciuspirel va rog daca ma puteti ajuta pentru rezolvarea unei probleme!un angajat are concediu medical 120 de zile,pentru stabilirea concediului de odihna sa ia in calcul ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna andres1901 andres1901 va rog mult spuneti-mi daca am dreptul la co.....in anul 2011 luna februarie m am angajat anul aceesta in luna iulie am renuntat la serviciu din motive ... (vezi toată discuția)