avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare parte de mosternire cu o conditie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare parte de mosternire cu o conditie.

Vreau sa cedez patea de mostenire dupa parinti surorii mele si sa poata intabula casa parinteasca dar as vrea cu conditia sa nu poata vinde partea mea cedata din casa cam 10 - 15 ani pana le mai cresc copii.
Se poate asa ceva.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:58, 29 Mai 2013
Buna ziua,
Puteti sa acceptati partea de mostenire sio apoi sa faceti o donatie cu conditie.
Altfel nu se poate.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Dar parte mea o poate intabula pe numele sau ,iar eu daca vinde casa pot cere revocarea donatiei.
Am inteles eu bine?
Intai trebuie facuta cadastru si intabulare pe tot terenul dupa care va donati sau vindeti cota parte ideala mostenita cu interdictie de instrainare pe o perioada de ...ani.
Puteti sa faceti actul de donatie cu uzufruct viager pentru dvs. (un exemplu). Astfel daca va vrea sa vanda casa obligatoriu va trebui sa aiba acceptul dvs.Si atunci vedeti daca i-l dati sau daca renuntati la uzufruct.
succes.
av.M.Hornea
NCC

Art. 627
Clauza de inalienabilitate. Condiţii. Domeniu de aplicare

(1) Prin convenţie sau testament se poate interzice înstrăinarea unui bun, însă numai pentru o durată de cel mult 49 de ani şi dacă există un interes serios şi legitim. Termenul începe să curgă de la data dobândirii bunului.
(2) Dobânditorul poate fi autorizat de către instanţă să dispună de bun dacă interesul care a justificat clauza de inalienabilitate a bunului a dispărut sau dacă un interes superior o impune.
(3) Nulitatea clauzei de inalienabilitate stipulate într-un contract atrage nulitatea întregului contract dacă a fost determinantă la încheierea acestuia. În contractele cu titlu oneros, caracterul determinant se prezumă, până la proba contrară.


Rămîne de apreciat cît de serios şi de legitim este interesul în cazul de faţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare imobil fara drept de vanzare terminus1 terminus1 Buna, detin un imobil pe care as vrea sa-l trec pe numele prietenei. Cum as putea face ca acest imobil sa figureze pe numele ei dar eu sa am toate drepturile ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpărare imobil între rude de gradul i. se poate specifica interdicția de vânzare în timpul vieții părinților? qazw qazw Buna ziua am hotărât de comun acord cu parinti mei fiind singură la parinți să fie trecută garsoniera pe numele meu cu contract de vînzare cumpărare. ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza geronimo2014 geronimo2014 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca se poate ca, intr-un contract de vanzare cumparare prin care se achizitioneaza un imobil, sa fie introdusa o clauza prin ... (vezi toată discuția)