avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil

Am si eu o nelamurire.
Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o luna, deci teoretic ar trebui sa ma intorc la munca din 6 august sau sa solicit concediu fara plata. Daca as solicita angajatorului concediu fara plata plata doar pana la sfarsitul lunii august si as incepe activitatea cu 1 septembrie (deci implicit as realiza venituri inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului) as mai beneficia si de stimulentul de insertie?
Si inca o intrebare: am inteles ca acest concediu fara plata este considerat stagiu de cotizare. Care este procedura? Angajatorul ar trebui sa se ocupe de aceasta problema si sa anunte autoritatile competente sau eu trebuie sa anunt la primarie, respectiv AJPIS?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:01, 9 Decembrie 2015
1. Chiar daca in luna august veti relua activitatea sau veti fi in concediu fara plata veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

2. Acest concediu fara plata (CFP) este unul obisnuit in care nu beneficiati de stagiu de cotizare la pensie si sanatate.

3. - Ceea ce stiti dvs. se refera la "CFP pentru cresterea copilului pana la 2 ani" prevazut de OUG 111/2010.
- Acest concediu poate fi solicitat de persoana care a optat pentru CCC pana la 1 an si apoi solicita "CFP penrtru cresterea copilului pana la 2 ani".


4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Va multumesc pentru clarificari
Buna Bianca,
Sunt in aceeasi situatie ca tine doar ca fetita mea implineste un an la sfarsit de octombrie. Imi doresc tare mult sa mai stau cu ea doua saptamani peste varsta ei de 11 luni.
As vrea sa stiu daca ai luat concediul fara plata de care ziceai si daca ti-a fost acceptata cererea de stimulent. (Aud tot felul de pareri cum ca nu mai ai dreptul la stimulent daca nu te intorci inainte sa implineasca copilul 11 luni, daca tatal nu ia luna lui de concediu, si as vrea sa stiu caz concret).

Multumesc
soctavia:

1. Daca ati optat pentru CCC pana la vrsta de 1 an a copilului si tatal nu a intrat in CCC cel putin o luna atunci, pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.

2. Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (adica in ultima luna de CCC) veti primi stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

3. Daca solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilui se suspenda plata stimulentului de insertie care se va relua cand veti intrerupe concediul fara plata.

4. - Daca optati pentru concediu fara plata pentru cresterea copilului trebuie sa anuntati iun scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) pentru a va plati contributia la sanatate.
- La scrisoare anexati o adverinta de la angajator care sa ateste ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului, conform art.6 din OUG 111/2010.
Multumesc mult pentru raspuns.

Ma voi intoarce la lucru inainte de a implini copilul 11 luni pentru ca mi se pare foarte interpretabila legea.
Chiar mai sus i s-a raspuns mamei ca e ok sa se intoarca la lucru cu cateva zile inainte sa implineasca copilul 1 an si tot va avea dreptul la stimulent.
Eu nu am gasit nicaieri in lege specificat ca trebuie sa ma intorc inainte sa implineasca copilul 11 luni daca tatal nu isi foloseste dreptul la luna de cic pentru a avea dreptul la stimulent.
Sunt cam suparata ca nu mai pot sta macar inca o saptamana cu puiul meu dupa ce implineste 11 luni...

Alte discuții în legătură

Cic si stimulent insertie Bianca_Szel Bianca_Szel Am urmarit subiectele si discutiile legate de CIC si stimulentul de insertie pe acest forum si am o nelamurire. Am o nelamurire. Atunci cand cineva opteaza pt ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Loredana_84 Loredana_84 In situatia in care o salariata se intoarce mai repede din CCC - cu 5 luni inainte ca si copilul sau sa implineasca 1 an (mentionez ca s-a optat pt CCC 1 an), ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)