avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - partaj - credit prima casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - partaj - credit prima casa

Sunt casatorit din 2011 si am impreuna cu sotia un apartament prin programul ”Prima casa”, proprietari 50% fiecare, ea codebitor. Am stabilit sa depunem actele pentru divort, de comun acord, la notar.

Ne-am inteles sa raman eu cu creditul si apartamentul, iar ea cu o serie de bunuri mobile achizitionate in aceasta perioada.

Referitor la preluarea creditului, am descoperit ca legea a fost modificata prin 2011 prin Ordinul Nr. 2024 din 23.05.2011, si as putea prelua creditul:

Articolul 5.11
(1) Finanţatorul îşi exprimă acordul în numele şi în contul statului pentru preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei/locuinţei viitoare în cadrul programului de către:
[....]
c) unul dintre soţi, ca efect al partajului, în condiţiile legii.

Am urmatoarele intrebari:
- actiunea de partaj poate incepe odata cu depunerea actelor pentru divort, sau trebuie asteptat pana la emiterea certificatului de divort?
- ce taxe se platesc pentru partaj? Citisem pe net ceva de 3% din valoarea bunurilor partajabile.
- alte sfaturi utile de care sa tin cont in aceasta perioada?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:29, 31 Mai 2013
1. doar dupa
2. da acesta este taxa, ( intra tot, inclusiv casa ipotecata) dar se pot gasi si solutii legale prin care sa se poata sa platiti mai putin, solutii pe care vi le poate da un avocat, consultand cazul dvs in speta
Trebuie sa stiti ca Banca poate sa nu va dea acordul cu privire la partaj, respectiv sa nu renunte la calitatea de debitor al viitoarei foste sotii.

3% e taxa judiciara de timbru, in cazul in care faceti partajul in Instanta.
nici la notar nu este mai ieftin....de aceea sunt pline instantele de astfel de actiuni....iar in instanta se mai poate discuta si gasi solutii
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
Antoanela Geaman, Avocat
Va multumesc pentru interventii.

Este o informatie sigura cea cu taxa judiciara de 3%, atat timp cat toata procedura se desfasoara la notar?
Mergeti la notar si vedeti exact cat va costa, mergeti cu actul de proprietate.
Luati acordul bancii pentru partaj si preluarea creditului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de partaj si statut codebitor/garant Noiela Noiela Act de partaj si statut codebitor/garant Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri. Am divortat de fostul sot in anul 2019. Actul de divort l-am ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mihaillito mihaillito Am achizitionat in urma cu 3 ani prin programul prima casa un apartament impreuna cu sotia mea. Amandoi suntem proprietari, eu sunt debitor la credit iar ea ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj john_valentyn john_valentyn Buna seara, As dori sa divortez de sotia mea de comun acord. Avem impreuna o masina care este pe numele meu, cumparata in timpul casatoriei si un apartament ... (vezi toată discuția)