avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic la intoarcerea din CIC. Este posibil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic la intoarcerea din CIC. Este posibil?

Buna ziua,
pe data de 10.06 ma intorc la munca dupa doi ani de concediu de crestere copil. Firma ma ameninta ca daca nu accept sa plec ma baga in somaj tehnic cu 75% din salariu timp de 6 luni. Este legal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:29, 5 Iunie 2013
Da, este legal cum procedeaza acel angajator. Situatia era alta daca se dispunea concedierea dvs.
chiar in cazul in care firma nu are productie si alti salariati nu sunt in aceasta situatie? Eu sunt singura. Care e legea care reglementeaza somajul tehnic?
Asa numitul "somaj tehnic" este reglementat de prev art 52 - 53 CM, astfel:
ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
......
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
........
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Asadar trebuie sa existe anumite motive economice, tehnologice, structurale pentru a se putea dispune întreruperea temporara a activităţii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal concediul fara plata silviadumitrescu46 silviadumitrescu46 Sunt administratorul unei firme care ca obiect de activitate constructii. In perioada 15.12.2018 pana probabil 30.01.2019 in functie de vreme nu se ... (vezi toată discuția)