avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am o problema delicata - un coleg a schimbat ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am o problema delicata - un coleg a schimbat continutul coletului pe care l-am rugat sa il expedieze

Buna ziua tuturor!
Zilele trecute am avut o experienta care nu vreau sa se mai repete in veci si nu o doresc nimanui. :( Va rog daca puteti sa ma ajutati cu niste raspunsuri sau cu niste sfaturi.
Ocazional mai vand diverse lucruri pe internet si n-am patit niciodata ca acum. Vineri am rugat un coleg de camin in schimbul unei beri sa-mi duca un colet cu plata ramburs la posta pentru ca aveam examen si nu aveam timp sa merg. Zis si facut. Seara ma intalnesc cu el imi da chitanta de la posta si observ ca numele era gresit o litera, desi ii dadusem formularele corect scrise. Pentru moment m-am gandit ca poate au gresit cele de la posta si cand vin banii nu e mare problema ca isi dau seama.
Stabilisem cu clientul sa ne auzim la telefon cand ajunge coletul. Pana marti seara vad ca nu ma suna si il sun eu. Cand il sun era nervos si aflu cu stupoare ca nu i-a ajuns ce a comandat, eu i-am trimis un obiect de 185 lei si el a primit niste obiecte cu o valoare de 3-4 ori mai mica.(electronice) #-o . Coletul i-a ajuns luni dar nu m-a sunat sa discutam ci a mers a doua zi direct la politie sa faca reclamatie. Am incercat sa-l calmez si i-am spus ca e o greseala, ca s-a intamplat ceva si ca-i trimit banii a 2-a zi, ca stiu ca nu e de joaca cu asa ceva. Dupa ce am terminat de vorbit m-am dus peste colegul care a fost sa puna coletul si se jura pe toate cele ca el nu a umblat la colet desi imi era gresit numele (o litera) atat pe chitanta de la mine cat si pe colet si chitanta ajunse la client (ca l-am intrebat), deci clar cineva rescrisese formularele, dar nu inteleg de ce pentru ca putea doar pe cutie cand o reambala. A 2-a zi (miercuri) am fost sa trimit banii clientului tot prin posta si am reusit sa ma inteleg cu el pe cale amiabila iar dupa o luunga discutie (telefonic si mesaje) a sups ca intelege si se duce sa anuleze reclamatia. Intre timp banii care trebuia sa-i ridic de la posta sunt blocati de politie si nu-i pot ridica. (joi) Am ramas si cu banii blocati si fara colet si cu probleme pe cap. :((
Cu ce ma puteti ajuta la oricare dintre urmatoarele situatii. Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

1) Ce sa fac cu colegul de camin, sa-l denunt la politie? Pentru ce as putea sa-l acuz? Nu am nicio dovada ca a umblat la colet. Poate numai camerele de la posta sa-l fi inregistrat cand l-a dus dar doar atat.
2) Reclamatia facuta la politie se poate retrage fara sa-mi faca dosar?
3) Daca imi vine citatie ca sunt acuzat de iselaciune ce pot sa fac si cum pot dovedi ca nu sunt vinovat?
4) Ce se intampla daca imi vine citatie cu numele gresit?
5) Daca ma cheama la audieri cum pot sa-mi construiesc apararea?
Prezint urmatoarele dovezi: - am factura ca i-am inapoiat banii clientului
- detin numeroase mesaje pe telefon primite de la client printre care se confirma ca a ridicat banii si ca va merge sa retraga plangerea + datele personale ale lui
- nu am ridicat banii de la posta pentru acel colet
6) Cu un avocat pot sa ajung la o amenda adminsitrativa si sa scap fara cazier?

7) Pot sa fiu condamnat pentru asa ceva :(?
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
eagle24ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 10:59, 9 Iunie 2013
Stati linistit, daca isi retrage plangerea se inchide dosarul. Chiar daca nu isi retrage plangerea, nu patiti nimic, daca ati returnat banii si ati reparat greseala.
Nu-ti fa griji...acum ! Pe viitor sa nu te mai increzi asa usor in nimeni : nu de alta, dar vezi ca foamea-i mare si obrazul gros ! Ai si tu partea ta de vina : doar o bere ?! Felicitari pt. modul de exprimare, atat gramatical cat si literar ! Rar vezi azi un tanar, in epoca sms-ului, sa scrie atat de corect (una-doua scapari le pun pe seama emotiei !) !
Operatorul postal are obligatia sa verifice daca pe ambalajul coletului si pe buletinul de expeditie sunt acelasi expeditor si desitnatar. Este posibil ca o litera sa nu se observe din viteza prelucrarii (clienti nervosi, coada, etc.) Se poate verifica astfel cine a scris : solicitai clientului (destinatarului coletului postal ) ambalajul. Sper ca inca il mai are. İntrebati-l daca se observau urme de violare a continutului. Totodata, se poate solicita postei o copie dupa buletinul de expeditie pentru a vedea daca este scrisul dvs sau nu.
Nu inyeleg al cui nume a fost scris eronat. Al expeditorului sau al destinatarului? Pe buletinul de expeditie colet, sau pe mandatul postal ramburs? Conteaza si asta.
Alt aspect. Despre ce chitanta este vorba ca ar fi ajuns la destinatarul coletului?
Va poate ajuta factura fiscala emisa de posta la prezentarea coletului, in care scrie data si ora prezentarii, si inregistrarea video (daca se poate cere). Corelati cele doua pentru a demonstra ca nu dvs ati depus coeltul, ci colegul. Operatorul postal nu are nici o vina daca al dvs coleg a desfacut coletul in oficiu. Putea sa il reambaleze lejer, dar este posibil s ail fi reambalat in alta parte.
Daca pe mandatul postal ramburs este scris gresit numele, nu se pot da banii dvs. Dar, avadn doar o litera gresita, restul adresei corespunzand, şar daca aveti si cnp trecut acolo, se pot da banii. Dar daca sğuneti ca intervenit politia, nu se pot acum. Singura alternativa este ca destinatarul coletului este sa is retraga plangerea si sa solicite ca banii sa va fie inapoiati pentru ca a fost o eroare si l-ati despagubit in timp util.
İnteleg ca este normal sa va recuperati banii. Vorbiti si cu dirigintele oficiului postal de care apartineti poate va da sfaturi mai bune.
Totul este sa aveti factura fiscala prin care s-a trimis coletul postal.
Daca nu reusiti asa, va puteti indrepta impotriva colegului dvs.
Conteaza si ce ati scris la continutul coletului si valoarea acestuia. Daca aveti o valoare declarata mica si cereti mai mult....ati pacalit posta cu niste taxe.
Nu am prea multe detalii, si nu inteleg ce este cu acea "chitanta" ajunsa la destinatarul coletului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am trimis un colet cu plata ramburs, gresind destinatarul.. popagrigore popagrigore Buna dimineata. As vrea sa-mi dea cineva un sfat. Am un magazin online si implicit trimit cateva colete pe zi. Asa reusesc sa-mi vand marfa si in tara. Acum o ... (vezi toată discuția)
Posta romana-reclamatie matei1234 matei1234 Buna ziua!Problema mea este urmatoare si incerc sa caut niste sfaturi legate de ce as putea face mai departe.Concret:trimit un colet(obiecte de imbracaminte) ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. dacă ma puteți ajuta cu privire la situația de ... Ramona BIBI Ramona BIBI Bună ziua. Dacă ma puteți ajuta cu privire la situația de mai jos : În data de 15.06 ac am trimis prin posta romana un colet cu ramburs (val ramburs 130 ... (vezi toată discuția)