avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ordonanta presedintiala-NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ordonanta presedintiala-NCPC

Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca pot sa atac decizia din dosarul de fond (ordonanta presedintiala-stabilirea unui program de relatii personale cu minora), prin apel?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:42, 16 Iunie 2013
Calea de atac

Art. 999 alin. (1) NCPC: Daca prin legi speciale nu se prevede altfel, ordonanta este supusa numai apelului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor. Termenul privind exercitarea caii de atac se calculeaza de la moment diferite, dupa cum solutionarea ordonantei presedintiale s-a facut cu ori fara citarea partilor.

Potrivit art. 999 alin. (2) NCPC instanta de apel poate suspenda executarea pana la judecarea apelului dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta. Din economia acestui text rezulta ca ordonanta presedintiala pronuntata de prima instanta este executorie. Tocmai de aceea, instanta de judecata are facultatea (iar nu obligatia) de a o suspenda. In concluzie, dispozitiile art. 468 alin. (2) NCPC nu isi gasesc aplicare si in privinta acestei proceduri speciale.

Apelul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor – art. 999 alin. (3) NCPC. Dispozitiile art. 998 alin. (4) sunt aplicabile. Amanarea pronuntarii se poate dispune pentru cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se indeplineste in cel mult 48 de ore.

Deci da, puteti ataca decizia prin apel, daca aceasta a fost data pe calea OP.
E judecat pe Codul civil care? Spuneti-ne data introducerii dosarului in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel - ordonanþã preºedinþialã machis machis Împotriva unei hotărâri judecătoreşti prin care s-a respins o cerere de ordonanţă preşedinţială (obligaţia de a nu face) se poate face apel ? (vezi toată discuția)
Ordonanța președințială Ahirghiligiţei Ahirghiligiţei Buna ziua! Am deschis proces pentru custodia minorului si în același timp k ordonanța președințială pentru a putea părăsi tara 1 luna. Întrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Art. 581 din cod procedura civila - corespondenta in noul cod Cimss Cimss Buna ziua, Am facut o ordonanta presedintiala si in drept am scris potrivit art. 581 din cod de procedura civila, insa acet articol este din vechiul cod, ... (vezi toată discuția)