avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere reconventionala respinsa pe fond ca ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere reconventionala respinsa pe fond ca neintemeiata

Buna ziua,

Am o nelamurire si as dori un mic ajutor in intelegerea unui aspect foarte important dintr-un proces care se rejudeca.
Sentinta pe fond este favorabila reclamantei in sensul ca s-a admis cererea de a obliga paratii la plata sumei X si respinge cererea reconventionala formulata de parati ca fiind neintemeiata.
Stadiu dosar, rejudecare, conform dispozitivului din decizia civila a Tribunalului care caseaza sentinta si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
In recurs, paratii au criticat doar obligarea la plata a sumei X, nefacand referire la cererea reconventionala.
Acum, la rejudecare, paratii revin cu o noua cerere reconventionala la care m-am opus dat fiind ca in decizia Tribunalului se mentioneaza "Vor fi mentinute dispozitiile din sentinta recurata privind respingerea cererii reconventionale, acestea nefiind criticate prin motivele de recurs."

Intrebari:
1. Daca cererea reconventionala a fost respinsa ca neintemeiata pe fond si deci necriticata in motivele de recurs, acum, la rejudecare, mai poate fi admisa o cerere reconventionala?
La opozitia mea, judecatoarea surprinsa... a aruncat o privire in dosar si a spus: "mentiunea facuta de Tribunal nu este in dispozitivul deciziei ceea ce e putin ciudat...."
2. Fraza in cauza nu are valoare daca nu este mentionata in dispozitiv? Pot presupune ca, daca n-a fost criticata de parati, de aceea nu se afla in dispozitiv....
La ce sa ma astept?
Multumesc.
Laura Ciobeica
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
Laura Ciobeica, moderator
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 20:19, 19 Iunie 2013
Instanta de control judiciar, a casat sentinta primei instantei. Deci; sentinta respectiva nu isi mai are efecte juridice, In rejudecare, instanta va fi obligata sa respecte Decizia Tribunalului, Probabil instanta de fond nu s-a pronuntat pe vreo cerere accesorila, sau s-a pronuntat cu schimbarea actului dedus judecatii, si consecinta a fost admite recursul cu rejudecarea cauzei.Privind cererea reconventionala, va fi din nou solutionata in fond, intrucat nu exista o sentinta cu efecte juridice de "respingere." In rejudecare se pot formula noi cereri si probe noi, altele decat cele administrate la prima judecata. Adica, se reea ciclul procesual din nou, cu stabilirea "cadrului procesual" privind cauza propusa spre solutionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata/actiune separata elisa47 elisa47 Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat in anul 2009.In prima faza procesuala in anul 2004 am ... (vezi toată discuția)
Solutie proces! haller haller Buna ziua! As dori sa mi se explice si mie solutia din [b]apel[/b]. La prima instanta pe fond s-a dat urmatoarea solutie: \\"Solutie: HOT.-Respinge ... (vezi toată discuția)
Rejudecare Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Cand instanta dă următoarea solutie: Admite recursul. Casează sentinţa şi trimite cauza spre competentă soluţionare Tribunalului - ... (vezi toată discuția)