avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Categoria AM trebuie trecuta in clar in permisul de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Categoria AM trebuie trecuta in clar in permisul de conducere pentru alta categorie?

Situatia: Cineva are permis de conducere categoria Tr. Are si un scuter de 49cmc pe care il conduce prin sat.
Politistul din sat i-a pus in vedere sa isi schimbe permisul, sa i se treaca si categoria AM in permis, ca altfel ii face dosar penal.

Din punctul meu de vedere legea e clara,
NOUL COD RUTIER 2013
Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760, din 12 noiembrie 2012.
Capitolul II - Vehiculele
SECTIUNEA 1 - Conditiile privind circulatia vehiculelor si controlul acestora
(2) Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.
Art.24.1.
(1) Permisele de conducere se elibereaza dupa cum urmeaza:
a) pentru categoriile C1, C, D1 si D - conducatorilor auto care detin permis de conducere categoria B si care au promovat examenul corespunzator categoriei solicitate;
b) pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE - conducatorilor auto care detin permis de conducere pentru categoriile B, C1, C, D1, respectiv D si care au promovat examenul corespunzator categoriei solicitate.

(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, dupa cum urmeaza:
a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;
b) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE, daca titularii detin permis de conducere pentru categoria D;
c) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E;

d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;

e) permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile si pentru categoria A1;
f) permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1;
g) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor avand o putere de peste 15kW, cu conditia ca detinatorii permiselor sa aiba varsta de 21 de ani impliniti.
(3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.

Nu trebuie schimbat permisul, simpla prezentare a unui permis din orice categorie, inclusiv Tr, e suficienta pentru a fi in legalitate conducand un scuter, autovehicul din categoria AM.
Gresesc cu ceva? Daca politistul totusi o tine pe a lui si face dosar penal, poate fi acuzat de abuz in serviciu, nu?
Cel mai recent răspuns: Rausorin1998 , utilizator 00:24, 7 Martie 2016
dupa cum suntem obisnuiti, informatia ajunge mai greu la sat!;)

persoana respectiva ii poate duce politistului din sat un extras din cele expuse, cu tot alin. (2) boldat si eventual cu pct. d) subliniat cu un marker, astfel incat acesta sa constientizeze ca dreptul de a conduce obtinut ptr o anumita categorie nu presupune obtinerea categoriilor sau schimbarea permisului.

persoana respectiva nu trebuie sa isi faca probleme din acest punct de vedere, nu ii va face nimeni dosar penal.

totusi, preventiv, ptr a nu avea vreo surpriza cu agentul satesc care este posibil sa nu inteleaga cuprinsul articolulul, ar fi bine sa ii prezinte acestuia legislatia si sa il puna pe acesta sa sune "mai sus', la politia rutiera a judetului si sa intrebe care-i treaba cu "permisele care dau dreptul de a conduce vehicule".

nu de alta, dar daca agentul satesc ocupat mai mult cu cautarea ratelor pierdute pe islaz, sa nu-i faca vreo bucurie cu un dosar penal si sa il puna degeaba pe drumuri. plus bani cheltuiti ptr demonstrarea nevinovatiei.
Am si eu o intrebare cu categoria AM pot conduce o masina cu capacitate cilindrica 49 cc

Va multumesc!!
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
Rausorin1998, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina 49 cc Rausorin1998 Rausorin1998 Am o intrebare ..cu categoria AM.. pot conduce o masina cu motor de 49 cc ?? Va multumesc !:):) (vezi toată discuția)
Pot conduce un scuter dacã am cursuri de legislaþie fãcute în anul 2012? udau_1966 udau_1966 avand cursuri de legislatie facute in anul 2012,pot conduce pe drumurile publice din romania ,un scuter de 49cmc? mentionez ca detin permis de conducere ,care ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului pentru 4 luni in urma unei cercetari penale. silviu_iliescu silviu_iliescu Buna ziua.In data de 28 septembrie 2012 am fost oprit de politia rutiera, eu circuland cu un scuter, a carui capacitate cilindrica eu o stiam de 49cmc, fapt ... (vezi toată discuția)