avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident rutier

Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii autoturismelor, la un loc unde se aflau 3 dintre amicii mei. Din cauza obosealii (nu consumasem nimic din ce prevede legea la volan), fiind ora 01:00 noaptea, am incercat sa-mi parchez masina cat mai aproape de o alta masina parcata pentru a nu bloca circulatia deoarece se mai afla o straduta ingusta care ducea la strada principala si nu gasisem un loc de parcare mai aproape de locul unde erau amicii mei (oricum nu o lasam acolo peste noapte, chiar daca stateam la blocul invecinat). Incercand sa o parchez mi-a alunecat volanul avariind usor masina parcata (aripa si portiera stranga, sunt doar zgariate). A doua zi a venit proprietarul masinii parcate la mine pentru a ne intelege cumva, eu nestiind cine e am asteptat vreo ora acolo crezand ca va veni cineva. Am batut palma pentru a ne intelege amiabil, am mers la agentia de asigurari pentru a face dosarul de reparatie, insa proprietarul masinii pe care am avariato ii expirase asigurarea cu trei zile in urma incidentului (adica se intamplase pe data de 23 si proprietarul a facuto pe 24, iar lui ii expirase pe data de 20 sau 21). Reprezentantul de la asigurari nea spus ca nu poate face dosarul deoarece proprietarul masinii lovite nu avusese asigurare in data intamplarii. Asa ca am mers la politie pentru a constata accidentul, insa domnii politisti ne-au spus in nenumarate ori sa schimbam data pentru ca proprietarul masinii parcate sa-si faca masina prin asigurare (adica in loc sa scriem in declaratie data de 23, politistii ne-au spus sa punem data de 26, deoarece el isi facuse asigurare pe data de 24). Eu m-am ales cu o amenda de 4 puncte amenda si 3 de penalizare din legea 195/2002 art. 108. Apoi am mers din nou la sediul de asigurari pentru ca avea dovada de reparatie de la politie, insa asiguratorul ne-a spus ca nu poate deschide dosarul reparatiei deoarece la sediul RCA, asiguratorul stia ca s-a intamplat pe data de 23, iar la politie unii politisti ne-au spus sa punem data de 26. Proprietarul s-a enervat pe mine spunandu-mi sa-i platesc reparatiile si ca se duce inapoi la politie. Iar eu i-am zis ca ii voi plati reparatiile dupa ce imi va plati amenda, ca doar el a insistat sa mergem la politie vazand k nu-i merge cu asiguratorul fiind asigurarea expirata. INTREBARE: CE SE POATE INTAMPLA DACA SE VA DUCE IAR LA POLITIE?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:22, 30 Iunie 2013
asiguratorul trebuia sa deschida dosarul de dauna indiferent ca masina avariata avea sau nu avea asigurare RCA valabila.

va duceti la persoana responsabila care nu a vrut sa deschida dosarul de dauna si ii solicitati sa va prezinte temeiul legal in baza caruia nu a deschis dosarul.
totodata ii spuneti ca veti depune plangere la parchet pentru abuz in serviciu.
faceti putin scandal si solicitati sa vina directorul de sucursala. le spuneti si sa va plateasca amenda din buzunarul propriu ptr ca ati ajuns la politie din cauza lor si ca veti depune plangere in instanta ptr anularea procesului verbal si ca veti chema asiguratorul in instanta deoarece aveati asigurare valabila. bagati ceva si despre daune morale!

"După completarea corectă a tuturor datelor solicitate în formular (circumstanțele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate etc) şi semnarea acestuia, proprietarul vehiculului care se consideră îndreptățit să solicite despăgubiri în baza asigurării RCA se adresează societății de asigurare care a eliberat asigurarea RCA pentru celălalt vehicul implicat în accident. "

[ link extern ]

din pacate la politie ati dat peste niste functionari care nu cunosc legea si v-au mai si indemnat sa falsificati documente. cand veti face plangerea in instanta il chemati ca martor fortat (intervenient fortat) pe vecinul caruia i-ati lovit masina si care sa declare in instanta despre sugestiile politistilor de solutionare a accidentelor rutiere.
in plus ati fost amendat degeaba deoarece ati incheiat constatarea amiabila si nu trebuia sa va duceti la politie. cand se incheie amiabila nu se mai sanctioneaza faptele savarsite.
depuneti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicare.

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile leg
ii;

la politie se ajunge numai in cazul in care protagonistii nu se inteleg si nu incheie constatarea amiabila.
Cred ca ati procedat gresit. Dvs. aveati asigurare RCA valabila, iar pagubitul avea asigurarea expirata. Dvs. fiind vinovat de producerea accidentului autoturismul pe care l-ati avariat se repara pe asigurare Dvs. RCA. Nu conteaza daca pagubitul are sau nu asigurare valabila. Incheiati cu pagubitul o constatatre amiabila si totultrebuie sa se rezolve.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto ușor, păgubitul cu rca expirat: e adevărat că asigurătorul nu-i va plăti despăgubire în acest caz? atomix60 atomix60 Buna ziua, am avut un mic accident (fara victime) cu un alt participant la trafic in parcarea unui magazin, mai exact soferul a dat cu spatele si mi-a rupt ... (vezi toată discuția)
Accident parcare, vinovatul parasind locul accidentului, cine suporta reparatiile zenmi zenmi Buna ziua! In situatia in care s a produs un accident una dintre masini lovind o masina in parcare,iar soferul vinovat pleaca de la locul accidentului lasand ... (vezi toată discuția)
Este pasibil de amendă pentru lipsa rca proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public? mic57 mic57 Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla ... (vezi toată discuția)