avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident parcare, vinovatul parasind locul ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident parcare, vinovatul parasind locul accidentului, cine suporta reparatiile

Buna ziua!
In situatia in care s a produs un accident una dintre masini lovind o masina in parcare,iar soferul vinovat pleaca de la locul accidentului lasand polita de asigurare RCA,dar ulterior nu se prezinta la politie cum se procedeaza pentru ca daunele produse masinii parcate sa fie suportate de soferul vinovat sau de firma de asigurare in conditiile in care nu s-a eliberat inca un proces verbal(datorita neprezentarii vinovatului)
Mentione ca de la politie am fost sfatuit sa-mi repar masina lovita in parcare suportand cheltuielile din banii personali.Se mai pot recupera banii ulterior...ce solutii exista,daca exista.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 11:45, 11 Februarie 2015
Avand RCA-ul soferului vinovat de eveniment,aveti posibilitatea sa il contactati
Daca acesta refuza solutionarea amiabila,il actionati in instanta,pentru recuperare c/v prejudiciu cauzat
Daca ajungeti la solutionarea in instanta este de preferat sa realizati expertiza tehnica care sa precizeze concret pagubele suferite
Avizati asiguratorul (deschideti dosar de dauna in baza politei RCA).Solicitati asiguratorului sa contacteze asiguratul prezentand si autovehiculul pentru a se intocmi constatarea daunelor.
In afara de a primi copia politei, ar fi trebuit sa completati si formularul de intelegere amiabila, semnata de vinovat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
nucu$, utilizator
Completati avizarea de dauna si inregistrati-o la sigurator . Acesta este obligat sa deschida dosar de daune, sa constate pagubele si sa va inmaneze nota de constatare a averiilor . Deasemenea va va comunica in scris si ce acte mai sunt necesare pentru lichidarea dosarului.
Trebuie sa fiti constient ca daca ati gasit o polita RCA lasata la stergatorul masinii avariate trebuie demonstrat si faptul ca dauna a fost produsa cu masina inscrisa in polita respectiva. Asa ca incercati sa puneti un pic de presiune la Politie !
Daca nu exista PV de Politie sau Constat amiabil asiguratorul nu e obligat sa deschida dosar pe RCA.
hudro a scris:

Daca nu exista PV de Politie sau Constat amiabil asiguratorul nu e obligat sa deschida dosar pe RCA.


Imi pare rau sa va contrazic dar aici nu prea aveti dreptate si va explic si mai jos de ce . Pe tema asta chiar avem proces castigat in instanta in fata unui asigurator.

Norma 23/2014
Avizarea şi constatarea prejudiciilor
Art. 39. - (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele păgubite se adresează în vederea avizării daunei asigurătorului RCA cu care proprietarul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanţa de despăgubiri, la Asociaţia "Fondul de protecţie a victimelor străzii" ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
(2) Avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin poliţa de asigurare RCA obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părţii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluţionarea pretențiilor de despăgubire şi să soluţioneze cererea în termenul legal.
(3) Asigurătorul are obligaţia înregistrării tuturor documentelor depuse la dosarul de daună.

Tot din aceasta norma :
avizare de daună - procedură prin care păgubitul înregistrează la asigurător o pretenţie de despăgubire, pe baza unor documente din care rezultă producerea unui eveniment acoperit prin poliţa de asigurare;

Din DEX:
DOCUMÉNT, documente, s. n. 1. Act prin care se adeverește, se constată sau se preconizează un fapt, se conferă un drept, se recunoaște o obligație. 2. Text scris sau tipărit, inscripție sau altă mărturie servind la cunoașterea unui fapt real actual sau din trecut.

In concluzie se poate deschide dosar de dauna si in urma unei instiintari scrise pe o coala A4.

Daca asiguratorii si-au elaborat diverse proceduri pentru deschiderea dosarelor de dauna nu inseamna ca nu este perfect legala si avizarea in baza unei declaratii pe propria raspundere.
Eu vin si iti depun tie asiguratorule o instiintare de eveniment, iti prezint masina avariata tu imi deschizi dosar de dauna , imi dai nota de constatare a avariilor si ma instiintezi ce documente mai trebuie depuse la dosar.
Apoi eu , ca pagubit pot repara linistit pe banii mei masina pentru ca tu asiguratorule ai constatat avariile. Cand voi face rost si de celelalte acte le depun la dosar impreuna cu devizul ,chitanta si factura de reparatii si apoi imi dai banii in termenul legal .






Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
Constantin Popovici, Consultant asigurari

Alte discuții în legătură

Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Contraventii rutiere/tamponare cu avarii aveugenman54 aveugenman54 ***dupa o tamponare din vina/culpa/ recunoscuta a lui \"x \"si semnarea intelegerii amiabile/formular/ de ambii soferi, acelasi\" x \"refuza fara un motiv ... (vezi toată discuția)
Refuz de polita rca faranumeeu faranumeeu Buna. Am avut un accidert rutier(am fost lovit din spate) soferul si-a recunoscut vina, am fost si la politie si s_s intocmit pv dar refuza sa_mi dea polita ... (vezi toată discuția)