avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Schimbari in conditiile de acordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Schimbari in conditiile de acordare somaj

S-au schimbat conditiile de acordare pentru somaj? Nu mai este valabila regula in utlimi 2 ani 1 an lucrat si bineinteles articolul potrivit ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:54, 15 Iulie 2013
Pentru a fi mai explicita, azi am fost cu actele sotului meu la ITM/somaj acolo o doamna mi-a spus ca nu poate beneficia de somaj pentru ca nu are ultimul an lucrat ca asa prevede legea 79/2002. Am cautat acea lege si nu am dat de ea.
Situatia este urmatoarea, sotul meu a beneficiat de 6 luni somaj(putea beneficia de 9 luni) si apoi sa angajat pe o perioada de aproximativ 3 luni si apoi firma a facut restructurari. Inainte de perioada de somaj mentionata anterior a lucrat timp de 2 ani + la o alta firma. De ce nu poate beneficia de somaj si care este acea lege?
Va multumesc.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

Art.37.1 (articol introdus prin Legea 233/2010)
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

2. Sotul dvs. se afla in situatia aratata aici.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Concluzia este ca poate beneficaia de somaj. Sau ma insel eu?
1. Din cele 24 de luni anterioare intrarii in somaj pentru a doua oara se scad lunile de stagiu de cotizare folosite pentru a beneficia de primul somaj si trebuie sa ramana alte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj pentru a putea beneficia din nou de indemnizatie de somaj.

2. Daca nu ii raman cele 12 luni necesare atunci trebuie sa aiba alte 12 luni de stagiu de cotizare la soma, de la ultima angajare, pentru a putea beneficia din nou de indemnizatie de somaj.

3. Legea s-a modificat din cauza abuzurilor facute de unii angajatori care trimiteau in somaj salariatii apoi ii reangajau pentru cateva luni si iar ii trimiteau in somaj si tot asa mai departe.
Dar somajul, perioada de somaj este considerata stadiu de cotizare, sau ma insel? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj EmiB EmiB Am urmatoarea problema. Am avut somaj in perioada 30.12.2010 pana pe 20.02.2011, dupa care m-am angajat din 21.02.2011 pana pe 17.02.2012 ( la mai multi ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia de somaj? dcarmen63 dcarmen63 vechime in munca 37 ani, in perioada 15 martie 2010-15 martie 2011 somaj-reangajat de aceeasi unitate pina la 15 noiembrie 2011. pot beneficia din nou de somaj? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pacsokatalin pacsokatalin Buna ziua Sunt angajat la firma ca persoana peste 45 de ani somer.Primesc acum 30% din indemnizatia de somaj pentru ca am fost angajat conform legii nr ... (vezi toată discuția)