avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru crestere copil

Buna ziua,
am o nelamurire in legatura co zilele de concediu medical pentru suspendarea unui contract de munca pentru concediu de ingrijire a copilului si calculul indemnizatiei. O persoana insarcinata are dreptul la 126 zile de concediu medical dar din cate stiu eu obligatorii sunt cele 42 de zile de concediu medical postnatal pentru a putea fi suspendat contractul.
Daca isi ia doar cele 42 zile de concediu medical postnatal indemnizatia se calculeaza la fel in functie de veniturile nete pe ultimele 12 luni sau intra direct la indemnizatia minima de 600 lei?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: OanaBocancea , utilizator 11:11, 16 Iulie 2013
1. Faceti niste confuzii de termeni ca nu se intelege ce doriti.

2. - Concediul de maternitate este de 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Obligatoriu este sa luati cele 42 de zile de lauzie.

- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

3. Pe perioada concediului de maternitate contractul individual de munca (CIM) se suspenda de drept, conform art.50 din Codul muncii.

4. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul care este formata din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate, indiferent ca il luati pe tot sau numai cele 42 de zile de postnatal.

5. - Concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului se acorda dupa concediul de maternitate (dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului) la cererea dvs.
- Pe perioada CCC se suspenda CIM, la cererea dvs., conf. art.51(1) din Codul muncii.

6. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca din calcul rezulta mai putin de 600 lei atunci se acorda 600 lei.

7. - Suspendarea CIM nu inseamna incetarea lui, inseamna ca sunteti tot salariata acelei unitati numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa incetarea concediului de maternitate si a CCC reluati activitatea la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.


Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)