avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul CIM pe perioada determinata

Buna ziua,
Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia aferenta concediului de crestere copil. Situatia mea este urmatoarea:
In data de 20 Febr 2015 m-am angajat cu CIM pe perioada deterrminata. CIM mi s-a prelungit de 3 ori avand astfel continuitate pana pe data de 31 Martie 2016 inclusiv, dupa care nu se va mai prelungi. Acum sunt insarcinata in 34 saptamani si data probabila a nasterii copilului meu este 08 martie 2016. pana in prezent nu am luat nici o zi de concediu medical de nici un fel si inca mai lucrez pana pe data de 29 Ianuarie 2016 inclusiv. In perioada 01-09 Febr 2016 voi fi trecuta in concediu odihna pentru ca am zile de concediu de odihna neluate(7 zile) si cu data de 10 Febr 2016 voi intra in concediu de maternitate.
Concediu maternitate=concediu prenatal+ concediu lauzie
In acest caz:
1) Cate zile are concediul de maternitate?
2) Minim cate zile de concediu prenatal si de lauzie sunt obligata sa iau si cum trebuie sa procedez in situatia in care voi naste in jurul datei probabile de 08 Martie 2016 plus minus cateva zile(sa spunem nu mai devreme de 01 Martie 2016) avand in vedere faptul ca sunt angajata doar pana pe 31 Martie 2016 inclusiv?
3) As putea sa-mi iau concediu de lauzie doar pana pe 31 martie 2016 dupa care sa-mi fac cerere pentru concediu si indemnizatie crestere copil?
4) Cand pot solicita concediu crestere copil si ce acte imi trebuiesc pentru acesta si pentru indemnizatia aferenta CCC?
5) Pe cate luni, care sunt acestea si cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in acest caz?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:49, 25 Ianuarie 2016
1. - Concediul de maternitate are 126 de zile (63 pentru sarcina = prenatal si 63 pentru lauzie = postnatal).
- Ele se pot compensa intre ele in asa fel incat concediul de lauzie sa fie de minimum 42 de zile care sunt obligatorii.

2. Obligatorii sunt numai 42 de zile de postnatal.

3. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

- La data incetarii CIM veti fi in concediu de maternitate si aveti doua posibilitati:

a) - Sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti sa depuneti la Primarie actele pentru concediu crestere copil (CCC).
- De la CJAS cereti lista cu actele necesare la prima depunere de certificat medical.

b) - Sa va inregistrati la Agentia de Somaj chiar daca sunteti in concediu de maternitate.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia, in continuare, deconcediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

4. - CCC si indemnizatia aferenta se pot solicita incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copiluluii.
- Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data intrarii in CCC.
- Lista cu actele necesare o procurati de la Primarie.

5. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si are urmatoarele limite:
- 600 - 3.400 lei lunar, daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an a copilului;
- 600 -1.200 lei lunar, daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani a copilului.

- Daca veti naste in martie 2016 cele 12 luni eligibile sunt aprilie 2015 - martie 2016.
- In veniturile din aceste luni intre veniturile din salarii, din eventuale concedii medicale, din concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru crestere copilului Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,am o intrebare despre indemnizatia pt cresterea copilului,pe data de 10 aprilie 2016 va avea loc nasterea copilului meu si pe data de 9 aprilie 2016 ... (vezi toată discuția)
Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)
Drepturi gravida Cristyna92 Cristyna92 Buna ziua Sunt angajata la o firma cu contract pe determinat ,lucrez la aceasta firma de aprox 1 an si 2 luni si in tot timpul acesta mi s-a facut ... (vezi toată discuția)