avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriere dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriere dosar penal

Buna ziua , in 2005 , mi s-a inceput urmarirea penala, ca complice pentru furt. Dosarul inca este la procuratura , in " cercetari". In cat timp se va prescrie acesta ? sau care este termenul prescrierii raspunderii penale?

Multumesc!
ART. 122
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
#M32
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
#M32
(1^1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
#B
(2) Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
#M32
(3) Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121 - 124 aplicându-se în mod corespunzător.
#B
ART. 123
Întreruperea cursului prescripţiei
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M46
ART. 124
Prescripţia specială
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut la art. 122 este depăşit cu încă o dată.
#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie Maria Toma Maria Toma Termenul de prescriptie a raspunderii penale a persoanei juridice poate fi suspendat sau intrerupt? (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale.am facut niste furaciuni ma ascund,etc. Laurentiu-Claudiu Laurentiu-Claudiu Ipotetic vorbind ca tot e acum la moda treaba asta cu prescriptia, dupa ce un individ savarseste o infractiune(exemplu abuz de incredere,inselaciune,nimicuri ... (vezi toată discuția)