avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Valoare estimata
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Valoare estimata

Am participat la un curs organizat de ANRMAP si am fost informati ca produsele care se incadreaza in acceasi grupa CPV (adica primele 3 cifre din codul CPV) se vor cumula pentru calculul valorii estimate si se va organiza procedura corespunzatoare, pe loturi (cerere de oferta sau licitatie deschisa).

In plus, cel mai important, valoarea estimata se calculeaza in primul rand in functie de obiectivul ce se urmareste a se atinge (adica daca un acelasi produs/serviciu/lucrare-acelasi cod CPV este parte a doua obiective separate, atunci pentru achizitia acelor produse/servicii/lucrari se va aplica procedura corespunzatoare, separat una de alta, in functie de valoarea estimata).

Adica, daca un spital trebuie sa achizitioneze fructe, legume, cereale etc. ar trebui sa le cumuleze pe toate sub codul CPV 03200000-3 Cereale, cartofi, legume, fructe si fructe cu coaja, obiectivul lor fiind sa asigure hrana bolnavilor.

Nu siu daca am fost destul de explicita, dar as vrea sa-mi spuneti daca este corect? In OG 34 se vorbeste despre grupa CPV si nu cod CPV.

"ART. 51
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite spre publicare un anunţ de intenţie, atunci când urmãreşte sã beneficieze de prevederile art. 75 alin. (2) sau art. 89 alin. (2) şi dacã:
a) valoarea totalã estimatã a contractelor, care urmeazã sã fie atribuite în urmãtoarele 12 luni pentru achiziţionarea de produse din aceeaşi grupã CPV, este egalã sau mai mare decât echivalentul în lei a 750.000 euro;
"
Cel mai recent răspuns: ibitza78 , utilizator 13:31, 5 August 2013
Prevederea legislativa face referire la grupe.
Puteti sa achizitionati legume cu 03220000-9 si cereale cu 03210000-6, care reprezinta CPV distincte dar fac parte din aceeasi grupa, si sa le treceti in PAAP ca atare.
Dar cand dati anuntul de intentie, ca sa beneficiati de art.51 trebuie ca el sa se refere la amandoua si sa se incadreze in valorile precizate, avand in vedere ca amandoua fac parte din grupa 0320000-3.
Puteti face achizitia ulterior cu un singur contract cu CPV 0320000-3 sau 2 loturi cu cele 2 CPV.
Sau se pot face mai multe achizitii, functie de obiective, asa cum vi s-a spus.
Publicarea AI nu este restrictiva pentru modul cum veti face achizitiile ulterioare si poate fi in legatura cu mai multe achizitii.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
vlad nicolae, moderator
Multumesc!

Nelamurirea mea este daca aplic procedura de atribuire (cerere de oferta / licitatie deschisa) sau achiz. directa, astfel:
- daca achizitionez anual doar legume pana la 30.000 euro aplic achizitie directa, dar in acelasi an achizitionez si Fructe si Cereale, iar in aceasta situatie grupa CPV 03200000-3 Cereale, cartofi, legume, fructe si fructe cu coaja va insuma o valoare estimata anuala mai mare de 30.000 euro. Sunt obligata sa achiztionez Fruste si Cereale prin procedura de cerere de oferta sau licitatie deschisa (in functie de val. estimata totala - legume, fructe, cereale), sau pot achizitiona separat Fructe si separat Cereale, prin cumparare directa, pana la 30.000 euro in functie de codul CPV si nu grupa CPV?
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
ibitza78, utilizator
Pueti face oricate achizitii doriti intr-un an de fructe, legume, cereale, in proceduri separate sau impreuna in aceeasi procedura, intr-o singura procedura pe an sau in mai multe distincte.

Intrucat sunt toate din aceeasi grupa, daca valoarea estimata la inceput depaseste 30000 euro, nu mai puteti face achizitie directa pentru niciuna din ele, indiferent de cantitate sau combinatie.
Trebuie sa faceti pentru fiecare din contracte, procedura de achizitie, indiferent de valoarea lui sau de produs(leguma, cereala, etc)
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa o cerere de oferta se poate o achizitie directa? LILI25 LILI25 Am avut o \"cerere de oferta\" pentru mai multe produse dintr-o anumita categorie care au acelasi cod CPV pe mai multe loturi. La procedura respectiva nu au ... (vezi toată discuția)
Plafon achizitie directa, cod cpv sau grupa , ac cu subunitati ariaint ariaint Context: Autoritate Contractanta (întreprindere publica) cu • Sediu central • 8 subunitati fara personalitate Juridica • Sectii subordonate ... (vezi toată discuția)
Achizitia directa este sau nu divizare contract? dancantemir dancantemir cumparare directa studiu fezabilitate -obiectiv de investitii \\"1\\"-29.000 euro cumparare directa studiu fezabilitate- obiectiv de investitii ... (vezi toată discuția)