avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Plafon Achizitie Directa, cod CPV sau grupa , AC cu ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Plafon Achizitie Directa, cod CPV sau grupa , AC cu subunitati

Context:
Autoritate Contractanta (întreprindere publica) cu
• Sediu central
• 8 subunitati fara personalitate Juridica
• Sectii subordonate subunitatilor

Presupuneri:
a) Bugetul se intocmeste anual la nivelul Autoritatii Contractrante conform necesitatilor identificate in sediul central;
b) Subunitatile nu elaboreaza bugete, avand prevazuta alocarea unor sume pe programe ce includ necesitatile la nivelul subunitatilor si sectiilor pe care le administreaza;
c) PAAP se elaboreaza la nivel de Autoritate Contractanta tinand cont de prevederile legale in baza propunerilor transmise la nivelul sediului central si al subunitatilor tinad cont de:
• necesităţile obiective de produse, de lucrări şi de servicii;
• gradul de prioritate a necesităţilor;
• anticipările cu privire la fondurile ce urmează a fi alocate prin bugetul anual;
• contractele de achiziţie publică aflate în derulare.
cu detalierea urmatoarelor informatii:
• Obiectul contractului/acordului-cadru
• Cod CPV
• Valoarea estimată fără TVA (lei şi euro)
• Procedura care urmează să fie aplicată
• Data estimată pentru începerea procedurii
• Data estimată pentru finalizarea procedurii
• Responsabilul achiziţiei publice ce urmează a fi făcută

d) Prevederile legii193/2013 pentru aprobarea OUG 77/2012 in vederea modificarii si completarii OUG 34/2006. Conform cărora articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 19. - Autoritatea contractantă achiziționează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziției, estimată conform prevederilor secțiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depășește echivalentul în lei a 30.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziție de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziție de lucrări. Achiziția se realizează pe bază de document justificativ.'

e) Principiul Achizițiilor Publice conform cărora produsele similare (produse cu același uz sau cu uz similar) respectiv produsele care se încadrează in accesai grupa CPV (adică primele 3 cifre din codul CPV) se vor cumula pentru calculul valorii estimate si se va organiza procedura corespunzătoare

f) Principiul Achizițiilor Publice conform cărora valoare estimata se calculeaza in primul rand in functie de obiectivul (necesitatea) ce urmeaza a fi atinsa si de specificiul Autoritatii Contractante prin care necesitatile sunt identificate in amplasamente diferite (la nivelul subunitatilor)

g) Limitatile actuale ale platfomei SEAP se precizează 1 cod Principal si 4 coduri CPV secundare, in practica procedurile necesitând detalierea mai multor coduri CPV ;

Intrebari:

A) Ținând cont de gruparea produsele similare la nivel de grupa in cadrul unei proceduri, la elaborarea propunerilor PAAP, pentru o procedura ce cuprinde produse similare din aceeași grupa, determinarea depășirii valorii plafonul de 30.000 EUR se aplica la nivelul codului CPV sau al grupei?

B) In cazul unei Autorități Contractante cu subunități distribuite regional (necesitați in amplasamente diferite) la elaborarea PAAP in determinarea depășirii valorii plafonul de 30.000 EUR in cazul Achizițiilor Directe se aplica individual pentru fiecare necesitate (subunitate si sediul central) sau la nivelul Autorității Contractante?

C) Ținând cont de prevederile bugetare valabile anual (ex: 2015) si de contractele de achiziție publica aflate in derulare încheiate in anul anterior (ex: 2014), la elaborarea propunerilor PAAP, determinarea depășirii valorii plafonul de 30.000 EUR in cazul Achizițiilor Directe , va rugam se ne comunicați care din scenariile de mai se poate aplica:

a) In determinarea valorii estimate se tine cont de întreaga valoare a contractului de achiziție semnat in anul precedent ( ex: Valoare Contract: 25.000 EUR)
b) In determinarea valorii estimate se tine cont de valoare facturilor certificate la zi in cursul exercițiului bugetat curent pentru contractul de achiziție semnat in anul precedent ( ex: Valoare Contract: 25.000 EUR Din care: 10.000 EUR facturi 2014 5.000 EUR facturi certificate la zi in cursul exercițiului bugetar 2015, 10.000 EUR ramasi de executat in 2015 )
c) In determinarea valorii estimate se tine cont de valoare ne-executata executate si ne-executate n cursul exercițiului bugetat curent pentru contractul de achiziție semnat in anul precedent ( ex: Valoare Contract: 25.000 EUR Din care: 10.000 EUR facturi 2014 5.000 EUR facturi certificate la zi in cursul exercițiului bugetar 2015 + 10.000 EUR ramași de executat in 2015 )
d) Nu se tine cont de aceste valori, procedura fiind atribuita in anul 2014 se iau in considerare doar necesitățile aferente anului 2015

D) In funcție de răspunsul de la punctul A si ținând cont de limitările curente SEAP, 1 cod Principal si 4 secundare, va rugam sa ne precizați cum recomandați sa se facă urmărirea depășirii plafonului de 30.000 EUR si daca este necesara existenta unui registru separat de platforma la nivel de Autoritate Contractanta per grupa si sau cod CPV
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 10:27, 23 Octombrie 2015
Gruparea, urmarirea si incadrarea achizitiilor nu se face strict dupa incadrarea in grupe CPV ci in functie de valoarea, necesitatea si obiectul lor.



Poate va ajuta Instructiunea ANRMAP, in speta art.2, alin.6 din aceasta

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2015
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare estimata ibitza78 ibitza78 Am participat la un curs organizat de ANRMAP si am fost informati ca produsele care se incadreaza in acceasi grupa CPV (adica primele 3 cifre din codul CPV) se ... (vezi toată discuția)
Achiziție publică pentru cartea de bibliotecă elisabetapavel elisabetapavel Cum trebuie să procedeze o instituție publică ce are alocat pentru achiziția de publicații (carte, periodice, carte electronică etc) adică necesitatea ... (vezi toată discuția)
Cumpãrarea directã ºi 3 oferte gajnandi gajnandi Buna ziua. Am doua intrebari. 1- Limita de sume pentru a se incadra in cumparare directa (sub 10 000 EUR fara tva) este valabil pentru contract sau pe ... (vezi toată discuția)