avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de weekend

Un salariat lucreaza 26 de zile consecutiv ,8 ore pe zi plus 2 ore suplimentare, cu repaus de 5 zile de repaus .
La incasarea salariului pe fluturas apar platite 52 de ore suplimentare.
Tinind cont ca s-au lucrat 26 de zile consecutiv fara aviz de la ITM n-ar trebui acordat in plus fata de orele suplimentare si un spor de weekend?Acest spor de weekend nu apare prins nici in CIM dar nici in ROI.Ce procent ar trebui sa incaseseze acest angajat in aceste conditii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 8 August 2013
- daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile de repaus fixate in alte zile ale respectivei saptamanii

- salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala. Nu exista niciun act normativ care sa prevada un cuantum minim sau maxim cu privire la valoarea acestui spor.

- art.137 alin.4 din Codul Muncii prevede ca , in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor..
Asadar repausul saptamanal poate fi acordat si dupa cel mult 14 zile calendatristice dar cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, art. 137 alin. (5) din Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2), respectiv (150%).

Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii , constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca sambata Claark Claark Buna Ziua! La locul meu de munca (firma privata), in ultima vreme s-a format o noua \\"moda\\". Normal orele suplimentare si zilele de lucru sambata sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare ... ionelamiron ionelamiron Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare situatie: Avem nevoie sa angajam o persoana care sa lucreze de Duminica pana Joi (Vineri si ... (vezi toată discuția)
Zi libera pt inventar BOBILIKY BOBILIKY Buna ziua, In ziua de sambata am participat la inventarul anual al firmei la care lucrez iar acum aceasta imi transmite ca trebuie sa imi iau zi libera ... (vezi toată discuția)