avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca sambata

Buna Ziua!
La locul meu de munca (firma privata), in ultima vreme s-a format o noua "moda". Normal orele suplimentare si zilele de lucru sambata sunt platite 200%. Incepand din luna Ianuarie, daca e nevoie de trei persoane ca sa lucreze sambata, acei trei persoane sunt obligati sa ramane acasa luni, astfel sunt platiti in regim normal. E legal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Claark , utilizator 13:53, 6 Februarie 2014
Munca prestata in zilele de sambata si duminca nu consituie munca suplimentara.

Art. 137 din Codul muncii
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Prin urmare, repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, de regula sambata si duminica iar daca acordarea in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In speta, salariatii care lucreaza in zilele de sambata vor beneficia de repausul saptamanal in alte doua zile consecutive astfel cum este reglementat in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern al unitatii precum si de un spor la salariu..

In consecinta, este legal cum procedeaza angajatorul , intucat dvs beneficiati de doua zile de repaus saptamanal - duminica si luni - plus un spor la salariu
Inteleg, dar nu primim spor la salariu. Pana acuma daca lucram de luni pana vineri si ne chema sambata la lucru, atunci sambata adica a sasea zi era platit 200%. Acum angajatorul, ca sa nu plateasca sporul de sambata a recurs la trucul asta ca duminica si luni zi libera, de marti pana sambata zile de lucru. Si nu este vorba de faptul ca repausul in zilele de sambata ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii. Pur si simplu e vorba despre bani si pentru asta ne incurca weekendul. Muncitorii numai de pierdut au, nu au un weekend normal, plus ca nu primesc nici sporul la salariu.
Chiar daca va acorda reapusul in zilele de duminica si luni, tot este obligat la plata acelui spor.
Daca inteleg bine, angajatorul e obligat la plata unui spor la salariu conform alin. (3), Art. 137 din Codul muncii? Deci, daca angajatul lucreaza sambata sau duminica are dreptul la un spor? Dar cred ca asta nu este stabilit in ROI, sau in contractul de munca, numai orele suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii paula manta paula manta In conformitate cu: ART. 137 (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. (2) În cazul în care ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare mihaela david mihaela david cum se platesc orele suplimentare care sunt efectuate sambata sau duminica si in sarbatorile legale? cu 100% sau cu 200% (vezi toată discuția)
Buna ziua, vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare ... ionelamiron ionelamiron Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare situatie: Avem nevoie sa angajam o persoana care sa lucreze de Duminica pana Joi (Vineri si ... (vezi toată discuția)