avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj... dupa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj... dupa succesiune

Buna seara!
Am si eu o mica sau mare problema. O poveste mai lunga, sper nu prea lunga totusi.
Bunicii mei au decedat in 1985. In urma lor au ramas 5 frati (un baiat si patru fete) si o casa la tara. Parintii mei, mama mea din randul celor 5 frati, a primit tutela a trei dintre fratii sai, care erau minori. In fine, din ce stiu s-a dezbatut succesiunea, cate 1/5 fiecaruia din frati.
De-a lungul timpului pana prin 2002, cand fratii minori despre care va spuneam, moajorii fiind la acea vreme, s-au tot perindat prin acea casa. Perindat, in sensul ca au locuit, distrugand aproape tot ce se putea. numai casa nu au daramat-o.
In 2002, din cauza unor probleme, in acel imobil s-au stabilit parintii mei cu unul dintre frati. S-au inteles de comun acord, si, intrucat, ce mai ramasese din acea casa mai erau doar 5 odai,(cate o camera ptr fiecare frate, exact cate 1/5) mama a luat in folosinta doua camere (una a ei si a doua cu dreptul uneia din surori) iar fratele restul (cu dreptul celorlalti frati).
Acum, din 2002 si pana 2013, mama si celalalt frate al ei care locuieste acolo, au platit catre primarie, toate darile, impozilete, atat pentru casa cat si pentru terenul aferent.
Pana in 2013, fiecare in partea lui, a renovat si extins aproape tot la casa. Au adus imbunatari de asemenea natura incat locul din 2002 nu mai este de recunoscut si prin urmare, una din surori isi cam vrea camera inapoi. Nu este camera pe care o folosesc parintii mei. NU este problema acelei camere, intrucat ai mei nici nu o mai folosesc. Problema este ca, a naibi camera, este cam in mojlocul casei. Cai de acces nu prea sunt decat prin celelalte camere.
Cealalta problema este ca, dupa atata timp, in care nu i-a interesat sa plateasca taele sau impozitele, nu i-a interesat efectiv de nimic. Cand lucrau ai amei la casa, veneau, admirau si plecau. Mai mult sunt si o samanta de scandalagii si nu prea ai cu cine sa te intelegi.
Din experienta dvs, ce solutie vedeti?
Ce ar trebui sa fac?
Rol-ul la primarie estepe numele parintilor mei.
Care mai sunt drepturile parintilor mei, care dupa ce i-au crescut, pana la 18 ani, acum se trezesc ca sunt in pericol sa piarda din nou tot ce-au construit.
Am auzit prin stanga si-n dreapta, ca daca dupa mostenire doar unul plateste taxele si impozitele, ceilalati neplatind absolut deloc, atunsi isi cam pierd din drepturi.
Nu ma deranjeaza sa-si ia cota parte din teren, insa daca isi vor acea camera care la vremea respectiva mai avea un pic si se darama, si umblau soarecii prin pereti, atnci e mai nasol, intrucat v-am spus cum e cu accesul in acea camera....
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
alwaysme_u, utilizator
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 05:46, 12 August 2013
proprietarii nu-și pierd dreptul de proprietate doar pentru că nu și-au plătit impozitele. astea sunt povești.
mama dumneavoastră are opțiunea de a-i chema în judecată pe ceilalți frați și să ceară ieșirea din indiviziune. cum acest lucru nu este posibil fizic (pretențiile asupra camerei din mijloc nu au nici un temei), instanța poate decide, dacă acceptă faptul că mama dumneavoastră a făcut acele investiții, să îi stabilească un drept de creanță și apoi să îi atribuie tot imobilul în proprietate, obligând-o la plata de către ea a unei sulte către ceilalți moștenitori, această sultă reprezentând diferența dintre dintre valoarea actuală a imobilului și dreptul de creanță, repartizat conform cotei părți a fiecăruia.
desigur, instanța poate decide și să nu îi dea câștig de cauză mamei dumneavoastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, partaj succesoral mary6 mary6 Buna ziua. Tatal decedat de 11 ani de zile,fara a fi facuta/dezbatuta succesiunea dupa acesta,mama decedata de aprox. 1 an de zile,doi fii mostenitori.Nu ... (vezi toată discuția)
Sunt mostenitoare si cu toate astea am fost data afara din casa eles eles buna ziua, in urma cu 6 ani tatal meu a decedat, a urmat apoi succesiunea la care am luat parte impreuna cu mama si fratele meu pentru un ap.(in Bucuresti) cu ... (vezi toată discuția)
Neplata impozitelor la primarie raului raului buna ziua am o rugaminfe si o intrebare la dvs eu locuiesc cu parintii proprietate a lui mama e pe numele ei locuiesc cu ei de 20 de ani din 1993 pana in 2002 ... (vezi toată discuția)