avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, partaj succesoral

Buna ziua. Tatal decedat de 11 ani de zile,fara a fi facuta/dezbatuta succesiunea dupa acesta,mama decedata de aprox. 1 an de zile,doi fii mostenitori.Nu esxista niciun testament.Problema este urmatoarea;1- unul din fii nu vrea sub nici o forma dezbaterea nici unei succesiuni considerandu-se doar dumnealui stapan absolut pe tot.Cum poate celalat fiu mostenitor ,care doreste sa faca succesiunea si departajarea bunurilor ce le va mosteni legal? 2- Casa/locuinta parinteasca,unde au locuit bunicii din partea tatalui,parintii decedati,si actualmente locuiesc cei doi fii mostenitori,nu a fost facuta succesiunea nici dupa bunica,nici dupa tata .In titlul de proprietate pe langa bunica si tata ,sant mostenitori si surorile tatei.Cum pot eu deschide succesiunea in ce priveste locuinta,unde domiciliez cu celalalt frate,care nu vrea sa dezbata nici o succesiune,considerandu-se deja proprietar si stapan absolut pe tot? 3- In aceasta locuinta a bunicilor ,a parintilor despre care am vb locuim ambii frati.Fiul mostenitor autointitulat proprietar si stapan,frecvent pe fondul consumului excesiv de alcool,comite scandaluri,ma loveste,efectiv ma haituie spunand ca nu am nici un drept in aceasta casa.Ocup o camera din tot imobilul,camera ce am impartit-o cu mama noastra cat a fost in viata,de unde acum acesta imi sparge frecvent usa si patrunde in camera in lipsa mea,de unde imi sustrage (fura) bani si nu numai,spunandu-mi ca in ,,casa lui" eu nu am voie sa pun lacat pe vreuna din usi.In repetate randuri am solicitat ajutorul politiei,am facut nenumarate plangeri ,insa nimeni nu a luat nici o masura,limitandu-se doar la amenzi.Mai mult,de fiecare data politistii au ridicat din umeri ,spunand ca nu au ce face,intrucat ambii avem drepturi egale,si sa fac succesiunea si departajarea cu celalalt frate,pt a se stabili clar fiecaruia cat ,ce si cum revine ca parte de mostenire asupra locuintei.In acest fel ,sa pot avea siguranta ,ca aceasta camera pe care o ocup imi apartine exclusiv,si acesta nu mai poate patrunde cand doreste in aceasta incapere,nu mai poate lovi cu picioarele in usa cand doreste,putand astfel fi luate masuri de catre politie. Cum se procedeaza in acest caz,ce sfaturi imi pute-ti da si solutii legale asemenea. Multumesc frumos.De mentionat ca la aceasta locuinta nu mai exista acte,vechea casa batraneasca care avea doua camere si o prispa ,toate din paianta,parintii mei au demolat-o si au construit alta acum aprox.50 de ani, din caramida si compusa din 5 camere si anexe.
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 13:40, 26 Aprilie 2017
Instanta, dezbateti cele trei mosteniri, partaj. Cam asta ar fi, in mare.
Puteti cere evacuarea coproprietarului agresiv daca aveti dovezi suficiente.
mary6 a scris:

,nu a fost facuta succesiunea nici dupa bunica,nici dupa tata .In titlul de proprietate pe langa bunica si tata ,sant mostenitori si surorile tatei.


Deci, aveti o succesiune dezbatuta dupa bunicul dvs., inteleg. Pe acesta l-au mostenit sotia supravietuitoare sii descendentii (tatal dvs. si surorile acestuia). Trebuie vazut cum detineau bunicii casa: in coproprietate ca fiind bun dobandit in timpul casatoriei sau casa era a bunicului mostenita sau dobandita inaintea casatoriei.

Trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunica. Astfel, veti avea mostenitorii acesteia: tatal dvs. si surorile sale. Tatal inteleg ca a facut acte de acceptare tacita a mostenirii. Nu stiu daca si surorile sale. E posibil ca ele sa fie straine de succesiune.

Apoi dezbateti succesiunea dupa tata. Dvs. mergeti la notar si cereti sa se deschida procedura succesorala apoi vedeti daca scandalagiul se prezinta sau nu si ce are de gand. Pe tata il vor mosteni sotia supravietuitoare (decedata) si cei doi fii. E de vazut ce exact a mostenit tata de la bunica: intreaga masa succesorala sau o cota parte in indiviziune cu surorile. E important fiindca in masa succesorala intra si casa si e foarte posibil ca aceasta sa apartina, in noste cote, si surorilor tatei (matusilor dvs.) sau descendentilor lor (verii dvs.)

Dupa ce ati terminat cu succesiunea tatalui, o dezbateti pe a mamei ai carei mostenitori sunteti dvs. si fratele. E de vazut, insa, concret, cat din casa i-a revenit mamei si, acum, celor doi copii ai sai.

Suna complicat dar sper ca am fost destul de explicita pe detaliile pe care le-ati dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Parintii mei au primit de la bunicii de pe tata locuinta pentru ... iulia.c iulia.c Dezbatere mostenire. Parintii mei au primit de la bunicii de pe tata locuinta pentru care au act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, acte semnate ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)