avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie in curtea vecinilor pe gardul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie in curtea vecinilor pe gardul meu

Buna ziua, am cumparat recent o casa in localitatea Oradea, cand am cumparat casa, vecinii de langa aveau deja construita o anexa la casa in care si-au amenajat o camera,baie,bucatarie, constructia este facuta efectiv pe gard, un zid al casei este gardul dintre curti. geamul de la baie da exact in curtea din spatele casei mele, au izolat jumatate din constructie izolata, izolatia deja imi ocupa din terenul meu, este facuta pe interiorul gardului meu. Sincer nu stiu daca au avut autorizatie de constructie, din cate stiu eu nu au voie sa construiasca pe gard. Nu stiu daca au avut acordul fostului proprietar pentru a construi pe gard. Daca au avut acordul fostului proprietar, eu mai pot face ceva in privinta asta? sincer ma deranjeaza ca de la geamul lor se vede la mine in curte, izolatia e facuta in interiorul curtii mele.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 06:48, 18 August 2013
Dacă au avut acceptul scris al fostului proprietar nu aveţi ce face. Dacă respectiva construcţie este făcută(chiar fără autorizaţie) acum 30 de ani, iar nu aveţi ce face. Toate acestea însă trebuiesc dovedite. Dacă însă respectiva construcţie este făcută mai recent, fără acceptul fostului proprietar aveţi dreptul de a solicita demolarea ei pentru nerespectarea distanţei legale între construcţii.
Daca acea constructie este facuta in urma cu 30 de ani, da, dar daca el face izolatia recent? In legatura cu geamul de la baie, unde presupun ca are si un WC, eu cred ca nu este normal sa dea in curtea vecinului, doar daca vecinul este de acord ca periodic sa-l "PARFUMEZE" cate putin.
Izolaţia nu înseamnă o nouă construcţie iar dacă geamul de la baie este doar de lumină, aerisire, are tot dreptul. Nu este permisă servitutea de vedere decât cu acordul d-voastră , restul sunt permise deoarece absolut oricine are dreptul la lumină şi aer.
De acord, dar putea sa-si faca ferestre si pe un alt perete. De ce neaparat pe cel dinspre mine? Despre servitute? Ce servitute ii trebuie la geam? Cred ca incurcam putin lucrurile.
Este vorba despre "servitutea de vedere", art. 612 cod civil, art. 616 NCCIVIL( ceeace nu cunoaştem nu înseamnă că nu există!!!!!!)
Fiind prin tip de construcţie, pentru aerisire şi lumină(este doar o presupunere, deoarece aţi spus că este fereastră de W.C)încă o dată, arăt că potrivit codului civil, deschiderile pentru aer şi lumină se pot practica la orice înălţime şi distanţă de fondul vecin, deoarece ele nu sunt de natură a prejudicia pe celălalt proprietar şi în acelaşi timp constituie un atribut al dreptului de proprietate(proprietarul are dreptul să-şi facă ferestre de lumină şi aerisire pe oricare perete doreşte). Jurisprudenţa-CA- TIMIªOARA- decizia 114/2002, deciziile Tribunalului Suprem, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? costara costara Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre ... (vezi toată discuția)
Geam catre gradina vecinului mihu78 mihu78 buna ziua. as vrea sa stiu daca legal am dreptul sa fac un geam, la o constructie noua, care da spre gradina vecinului, nu spre curtea lui? constructia e cu ... (vezi toată discuția)
Fereastra lumina si aerisire pe calcan (ce fel de?) dcgdcgdcg dcgdcgdcg Salutare tuturor, Doresc sa-mi deschid un gol de fereastra pe calcan la o baie care nu are fereastra la etajul casei mele. Golul de fereastra nu poate fi ... (vezi toată discuția)