avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra?

Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre fostul proprietar si vecin, insa de cand m-am mutat eu, vecinul ma ameninta cu plangere la primarie, spunand ca ma obliga sa-mi zidesc fereastra. Nu stiu de existenta vreunei intelegeri intre fostul proprietar si vecinul acesta. Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? Mentionez ca, casa a fost construita in 1964.
Cel mai recent răspuns: Raluca Let , utilizator 00:54, 14 Septembrie 2010
Da ,pentru ca nu este normal sa va uitati in curtea vecinului, in mod normal nici codul civil nu are o asemenea prevedere.
Prin dispozitiile cuprinse în art. 611 – 613 Cod Civil, legiuitorul a stabilit anumite conditii cu privire la construirea de ferestre sau deschideri prin care sa fie cu putinta vederea spre proprietatea vecinului.
Distantele stabilite sunt de 1,90 metri si respectiv 0,60 metri, cum vederea este dreapta (zidul în care s-a practicat deschiderea este paralel cu linia despartitoare) sau piezisa (zidul este perpendicular pe linia despartitoare) si se calculeaza de la zid pâna la linia despartitoare a celor doua proprietati si nu pâna la casa vecinului. Distanta de 0,60 metri este folosita atunci când este vorba de ferestre, balcoane, terase, etc, oblice adica deschise în planuri, formând un unghi drept cu linia despartitoare.
Spre deosebire de textul corespunzator, din Codul civil francez art. 612 Cod Civil Român se refera numai la vedere nu si la deschideri pentru aer si lumina2. S-a pus deseori problema daca se pot deschide ferestre de lumina nu de vedere, adica ferestre opace, dar prin care trece lumina ?
Practica judiciara3 a statuat ca deschiderile pentru aer si lumina se pot practica la orice înaltime, deoarece ele constituie un atribut al dreptului de proprietate si nu sunt de natura sa aduca nici un prejudiciu proprietarului fondului vecin.
Asadar, sunt doua probleme diferite. Una este posibilitatea constituirii unei ferestre de lumina opace nu de vedere, care constituie un act de folosinta normala a dreptului de proprietate, si alta este aceea daca prin folosirea prelungita a unei asemenea ferestre se poate ajunge crearea unei servituti de vedere pe cale de prescriptie împotriva proprietarului locului vecin. O asemenea servitute de lumina nu s-ar putea dobândi decât daca proprietarul care construieste fereastra întovaraseste actul sau de folosinta, de lucrari vizibile si aparente executate chiar pe locul sau si care sa evidentieze începutul unei adevarate posesii fata de locul vecin, susceptibila de a servi drept fundament unei prescriptii!!!!!!!!!!!!!!!
Dvs puteti invoca uzucaparea acelei servituti de vedere existente de cand a fost facuta constructia!
=D>
Poate fi invocata uzucapiunea de 30 de ani , in vederea obtinerii dreptului de proprietate asupra acestei servituti aparente.
Actiunea e constatarea uzucapiunii se adreseaza judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil.
Exact, asa cum scrie Ioana, casa fiind construita din 1964, daca si fereastra exista de mai mult de 30 de ani in aceeasi forma, puteti sa solicitati instantei sa constate ca in cauza a intervenit prescriptia achizitiva in privinta servitutii de vedere asupra proprietatii vecinului.
La fel de bine puteti sa-l ignorati pe vecin, si daca va da cumva in judecata, va aparati invocand aceasta exceptie:D
Iar actiunea in constatarea uzucapiunii e una imprescriptibila , instanta de judecata putand fi sesizata oricand.
Uzucapiunea poate fi invocata atat pe cale de execeptie, cat si pe cale de actiune.Insa nu poate fi constatata din oficiu de catre instanta de judecata.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent - restrangere servitute de vedere Stefania M Stefania M Cum se poate rezolva urmatoarea speta: In urma unei mosteniri (casa cu 4 camere) au rezultat doua aparatemte (cu cate doua camere), din care unul are o ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul iliev iliev Buna ziua. Vă rog dacă puteţi să mă lămuriţi într-o problemă :(. Stau la casa si a aparut urmatoarea problema: unul dintre peretii casei se afla la ... (vezi toată discuția)
Servitutea de vedere ariana2 ariana2 Buna ziua, Va scriu in speranta ca imi puteti da si mie un sfat. Locuiesc intr-o casa construita acum 50 de ani pe care am mostenit-o de la parinti. Casa se ... (vezi toată discuția)