avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii sociale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii sociale

De la obtinerea licentei de medic pana la sustinerea examenului de rezidentiat si angajarea ca medic (ian.2014) ce drepturi si obligatii sociale am, ce acte si unde trebuie depuse si pana la ce data, specificand ca nu realizez nici un venit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:04, 24 August 2013
Pentru a va completa stagiu de cotizare la pensie , sanatate sau somaj puteti incheia contracte dea sigurare cu Casa de pensii, Casa de asigurari de Sanatate si cu AJOFM.

1. Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.

Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Având în vedere modificarea câştigului salarial mediu brut prin Legea nr.6/2013 , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.115 lei, aceste valori fiind aplicabile din data de 25.02.2013.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 244 lei.

[ link extern ]


2. Potrivit Legii nr. 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei, de la 01.07.2013), iar contributia lunara pentru asigurarile de sanatate este de 5,5% din venitul asigurat.
In situatia in care venitului asigurat egal cu salariul minim brut pe economie contributia este de 44 lei pe luna.


3. Potrivit dispozitiilor Legii nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
In acest sens, persoanele care pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, trebuie sa aiba cel putin varsta de 18 ani si sa fie asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Venitul minim lunar pentru care se poate face asigurarea este egal cu salariul minim brut pe tara, stabilit potrivit legii (in prezent, 800 lei), si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara la asigurarile de somaj fiind de 0,5% din venitul asigurat.
Raportata la salariul minim brut pe economie este de 4 lei.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi platesc cartea de munca gianina stanescu gianina stanescu buna seara, cum procedez in cazul in care nu mai lucrez dar vreau sa-mi platesc cartea de munca in continuare? multumesc (vezi toată discuția)
Contributii pentru pensie, somaj si sanatate magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum as putea plati asigurarile la sanatate,somaj si pensie daca nu am carte de munca la nici o firma.Se pot plati toate intr-un singur loc si ... (vezi toată discuția)
Plata contributii berciumihaela berciumihaela buna ziua, as dorii sa /mi platesc contributile la stat personal.cum pot sa fac si la ce institutii trebuie sa merg. multumesc anticipat (vezi toată discuția)