avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Biciclist lovit, parasirea locului accidentului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Biciclist lovit, parasirea locului accidentului

Salut,

Accidentul s-a produs acum cateva zile, eu mergeam cu bicicleta(cu casca pe cap si echipament pe cursiera) regulamentar pe drum prioritar in intersectie iar o masina venita de pe drum secundar nu mi-a acordat prioritate si m-a lovit eu spargand parbrizul de la usa din dreapta draptea practic cu capul(noroc ca am avut casca) iar cioburile m-au taiat la ureche,umar si brat.Plus ca el a taiat banda dubla continua( a taiat intersectia neregulamentar) si a oprit in fata mea pt ca venea unu de pe straduta secundara unde vroia el sa intre.El nu a fost atins de cioburi si evident ca nu a avut nimic.

Totul a fost filmat pe o camera de supraveghere a primariei care e de calitate si a fost vazuta de politisti filmarea care confirma ce am zis eu si dovezile de la fata locului.

Dupa accident el a inceput ca sa ii platesc pagubele la masina iar dupa 2-3 minute ca sa nu fie martori zic eu, el avand curtea la 10m de locul intamplarii si-a bagat masina acolo si mi-a zis ca sa vin la el in curte sa ma panseze, eu lovit la cap nu prea mai stiam bine ce fac, si in loc sa chem politia ( nu aveam tel la mine si nici buletin) am mers sa ma panseze dar ii ziceam lui sa cheme politia si m-a pacalit ca a chemat-o insa el isi chemase defapt 2 prieteni, unul avocat.

Toti 3 practic m-au manipulat eu lovit la cap fiind si sangerand(posibil si o anemie) ca altfel nu ma manipulau ei pe mine(am totusi 25 de ani) , si din zgarcenie mult amplificata de lovitura am zis ca sa ne intelegem, el isi repara masina iar eu plec acasa si nu ii cer daune.

Dupa 3 ore de stat la el sa nu mai sangerez am ajuns acasa unde maicame-a imediat mi-a zis sa ma duc la spital sa nu am cheag la cap sau ceva si sa ma panseze o asistenta sa nu ma infectez la rani.

Eu m-am dus la spital insa doctorul si asistentele au chemat politia pt ca eu nu prea stiam ce vorbesc si am spus la politie tot ce mi-am adus aminte.

I-au facut dosar lui insa problema este ca nu stiu daca sa cer despagubiri pt ca mi-au zis politistii ca si eu pot intra la parasirea locului accidentului pt ca nu am anuntat politia imediat si m-am inteles cu el si ca ar fi mai bine pt amandoi sa ne intelegem amiabil,el a zis deocamdata ca nu imi da nici un ban....

Eu nu am rani vizibile la cap datorita castii insa se vede pe imagini ca din pacate pt mine am intrat cu capul in geam mai mult decat cu umarul..., nu eram sigur ca nu am fost eu de vina insa in 2 sec oricine cu capul limpede vedea ca el a fost de vina, eu nu aveam capul limpede.

Ce sa fac, sa ii cer daune?( eu si acum mai sunt putin ametit de la impact) in declaratie am scris ca nu m-am hotarat daca sa ii cer daune.... sa ma risc ? Cam cat ar fi rezonabil sa ii cer? Imi este sa nu ma aleg si eu cu dosar penal si condamnare.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 22:58, 28 August 2013
Conducatorul auto, nesuferind vatamari corporale, avea obligatia sa anunte politia de producerea accidentului. Dvs. Dvs. avand rani sangerande la cap si in stare de soc nu puteati anunta politia. La locul accidentului nu existau alte persoane care sa anunte producerea accidentului? Conducatorul auto in loc sa anunte la 112 accidentul cu victime a parasit locul accidentului, va lua si pe dvs., care erati in stare de soc, v-a acorda un prim ajutor nespecializat care putea sa duca la complicatii grave. Din cele relatate de dvs. rezulta ca dvs. nu ati parasit locul accidentului de la sine putere, ci ati fost dus de conducatorul auto la locuinta lui pentru "ingrijiri medicale".
S-a intamplat intr-o zona mai putin populata,doar cu case,nu a vazut multa lume insa camera primariei a vazut,iar dupa cateva minute el a bagat masina la el in curte care era la cativa metri de locul accidentului si m-a facut in asa fel incat si eu am venit dupa el acolo se ne certam a cui a fost vina in timp ce el isi chemase prietenii printre care si un avocat, nu m-au tinut legat acolo cu sfoara insa psihologic m-au "lucrat", au profitat practic ca eu eram dus cu pluta, in mod normal nici nu stateam la prea multe discutii cu el.

Sper ca asa cum ati zis dumneavostra sa vada lucrurile si judecatorul daca se va ajunge acolo.

Stati linistit nu aveti cum sa aveti dvs probleme, conducatorul auto trebuia sa cheme politia si sa nu schimbe pozitia autoturismului pana la venirea echipajului de politie.
ART. 77
(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
ART. 89*)
(1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului.
(4) Nu constituie infracţiunea de părăsire a locului accidentului fapta conducătorului autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară, dacă acesta anunţă de îndată poliţia şi după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.
(5) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului, dacă victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 3 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 89 se abrogă.

#B
Problema este grava, pt cond auto, pt dvs e f simpla. Trebuie sa declarati ca depuneti plangere penala impotriva cond auto si ca pretentiile materiale le veti exprima mai tarziu. Merita sa depuneti plangere penala pt ca e clar ca a vrut sa va pacaleasca si sa fuga de raspundere.
Este vorba de 2 infractiuni:
- prima este vatamare corporala din culpa care in functie de nr de zile de ingrijiri medicale pe care le va stabili un medic legist se va face incadrarea juridica. Daca e sub 10 zile atunci nu se considera vatamare deci e doar contraventie si nu infractiune daca e peste 10 atunci e infractiune si dosarul penal se pune in miscare la plangerea prealabila, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Pe baza acestei plangeri puteti solicita daune materiale si morale pe care le va plati asiguratorul prin polita RCA a soferului, impacarea putand surveni in instanta ulterior sau direct prim plata unei sume de catre asigurator prin intelegere - pentru aceste probleme va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat, nu lasati sa treaca vremea.
- a doua infractiune nu mai depinde de dvs, este vorba de parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie. Conducatorul auto avea voie sa paraseasca locul accidentului doar intr-o singura situatie si anume daca va transporta la spital sau la cea mai apropiata unitate sanitara pt a vi se acorda ingrijiri dupa care avea obligatia sa revina la locul accidentului pentru cercetari.
Daca in primul caz , cel cu vatamarea poate sa scape in cel de-al doilea caz este putin probabil; consecinta: o condamnare cu suspendare si anularea permisului de conducere.
Subliniez inca odata, apelati la un avocat, cheltuielile cu onoraiul avocatului, spitalizare, reparatia bicicletei etc precum si daunele morale vor fi decontate prin politza RCA dar ca sa ajungeti acolo trebuie sa urmati un algoritm sau niste pasi pe care un avocat ii stie f bine si mai ales stie cum sa puna problema in fata organelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu "fuga de la locul accidentului"! puya_vali puya_vali Buna ziua,am o problema cu care nu m-am mai intalnit pana acum si sper sa primesc niste sfaturi utile pe acest forum. Mai exact acum o saptamana(25.11.2012) ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului producerii accidentului! DragusanuAl96 DragusanuAl96 Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat ... (vezi toată discuția)
Accident cu un biciclist george_cosmin george_cosmin Buna ziua ma numesc George Cosmin si in urma cu o saptamana ma aflam in apropierea unei treceri de pietoni prevazuta cu denivelare de viteza.Din sens opus ... (vezi toată discuția)