avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu un biciclist
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu un biciclist

Buna ziua ma numesc George Cosmin si in urma cu o saptamana ma aflam in apropierea unei treceri de pietoni prevazuta cu denivelare de viteza.Din sens opus venea un biciclist, eu am ocolit denivelarile iar in urmatorul moment biciclistul care se afla la o distanta de 20 m s-a speriat a pus frana pe fata si s-a rasturnat. Eu m-am speriat si mi-am continuat drumul.Astazi m-au chemat la Politia Rutiera pentru a da declaratii in legatura cu cele intamplate comunicandu-mi ca respectivul a adus si martori ,ei acuzandu-ma de parasirea locului accidentului si inceperea urmaririi penale.Pot sa ma acuze de fuga de la locul accidentului daca eu nu l-am atins? Daca da ce se poate intampla? Ce pot patii din toata intamplarea asta? Multumesc anticipat
că nu l-ați atins e irelevant. dumneavoastră ați intrat pe sensul lui de mers iar căderea lui de pe bicicletă e urmare a acestei acțiuni.
dacă biciclistul aduce certificat medico-legal cu suficiente zile de concediu medical, vă alegeți cu dosar penal. oricum fără o amendă bună nu scăpați. fără supărare, așa se întâmplă când te crezi mai jmecher decât alții. denivelările alea erau acolo cu un scop.
Art.75.din Codul rutier prevede:
Accidentul de circulatie este evenimentul care întruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel putin un vehicul în miscare;
d) s-a produs ca urmare a încalcarii unei reguli de circulatie.


Ranirea biciclistului nu s-a datorat impactului acestuia cu autoturismul.
Pentru vindecarea eventualelor rani provocate de caderea de pe bicicleta nu se acorda de catre medicul legist un numar mai mare de 90 de zile de ingrijiri medicale.
In aceste conditii nu se pune in miscare urmarirea penala. Eventual veti fi sanctionat pentru circulatia pe contrasens.
ing. Ioan Ciobanu
In primul rand cand zic ca am ocolit denivelarile ma refer la faptul ca am trecut cu 50 cm pe sens opus , doar cu rotile de pe partea stanga a masinii. Nu m-am gandit ca biciclistu va pune frana ,mai ales pe fata sa cada jos. Si o nelamurire de ce agentul de politie mi-a zis ca imi face dosar penal pt parasirea locului accidentului?
Infractiunii de parasire a locului accidentului nu subzista.Nici infractiunea de vatamare corporala din culpa nu poate fi retinuta.


Art. 338
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.



(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Va multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Dosar fuga de la locul accidentului scorpionul10 scorpionul10 Daca am fost scos de sub urmarie penala pentru vatamare din culpa(victima a avut 3 zile ingrijiri), se justifica inca mentinerea incadrarii de fuga de la ... (vezi toată discuția)
Fapta penala sau nu - am atins un om pe trecerea de pietoni VladVirvorea VladVirvorea Buna ziua! Astazi 3.03.2015 am avut un mic accident pe trecerea de pietoni. Eram pe bulevard si am vrut sa intru pe o strada secundara din dreapra la inceputul ... (vezi toată discuția)
Acrosare pieton dieter-adrian dieter-adrian Buna ziua,sambata am acrosat o persoana pe strada,am lovit-o cu oglinda din dreapta intr-o curba. Pe contrasens venea o alta masina care nu a oprit la stop si ... (vezi toată discuția)