avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune sot supravietuitor

buna ziua. De curand mi-a decedat sotul. Impreuna ne-am cumparat un apartament si o masina , iar acum sant amenintata de fratele sotului ca a acceptat succesiunea si ma va tara prin judecatorie pt ca zice el ca are drept la mostenire pt ca noi nu avem copii.Nu a contribuit cu un leu cat sotul a fost prin spitale , nici la inmormantare nu a pus nimic. Cu toate acestea pe care v-i le-am relatat ce ma sfatuiti ? are dreptate cumnatul ca are drept la mostenire ? Si daca ar fi adevarat care ar fi cota lui ?Va multumesc pt eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: dimabronia , utilizator 10:09, 9 Septembrie 2013
Codul civil:

Cota succesorala a sotului supravietuitor Art. 972
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.
(3) Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor Art. 973
(1) Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii.
(2) Dreptul de abitatie este gratuit, inalienabil si insesizabil.
(3) Oricare dintre mostenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitatie, daca locuinta nu este necesara in intregime sotului supravietuitor, fie schimbarea obiectului abitatiei, daca pune la dispozitia sotului supravietuitor o alta locuinta corespunzatoare.
(4) Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor Art. 974
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota stabilita potrivit art. 972, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Buna ziua.

In cazul in care parintii sotului au decedat, mostenirea se imparte intre dvs si fratele sotului. Dvs. ati avea dreptul la 3/4 din casa si masina, in cazul in care cumnatul nu dovedeste ca sotul a contribuit intr-o proportie mai mare la dobandirea bunurilor comune, iar fratele la 1/4.

va multumesc mult domnule avocat, dar nu exista vreun articol de lege prin care sa inlatur hiena pt ca nici nu-si vizita fratele cat a fost in viata ? daca nu am venituri si ma va astepta un proces greu pot beneficia de ceva scutiri ce tin de taxe onorarii,etc ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)