avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea in cazul sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea in cazul sotului supravietuitor

in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai poate revendica cineva casa in afara de sotul supravietuitor?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati ai defunctului, care vin la mostenire in lipsa descendentilor, fie singuri, fie in concurs cu sotul supravietuitor.
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

1) Ascendenţii privilegiaţi sunt tatăl şi mama defunctului.
(2) Colateralii privilegiaţi sunt fraţii şi surorile defunctului, precum şi descendenţii acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.
(1) Ascendenţii ordinari sunt rudele în linie dreaptă ascendentă ale defunctului, cu excepţia părinţilor acestuia.
(1) Colateralii ordinari sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepţia colateralilor privilegiaţi.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
ContSters259670, utilizator
adica, pe romaneste:

:ohyes:

alaturi de sotul supravietuitor, daca nu au existat copiii din casatorie sau din afara casatoriei, mai au dreptul la mostenire si parintii (daca traiesc) si fratii, surorile, nepotii de frate/sora (daca exista)

CAPITOLUL III
Moştenitorii legali

SECŢIUNEA 1
Soţul supravieţuitor

ART. 970
Condiţii
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă.
ART. 971
Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 1 lit. a) - d) din Legea nr. 319/1944
- alin. (2): art. 679 din vechiul Cod civil
- alin. (2): art. 1 lit. e) din Legea nr. 319/1944

ART. 972*)
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.
#CIN
*) 1. Referitor la alin. (1) lit. a), a se vedea şi art. 975 alin. (3).
2. Referitor la alin. (1) lit. b), a se vedea şi art. 977 alin. (1).
3. Referitor la alin. (1) lit. c), a se vedea şi art. 977 alin. (2).
4. Referitor la alin. (1) lit. d), a se vedea şi art. 982 alin. (4) şi art. 983 alin. (4).

Reglementări anterioare:
- alin. (1) lit. a): art. 1 lit. a) din Legea nr. 319/1944
- alin. (1) lit. b): art. 1 lit. b) din Legea nr. 319/1944
- alin. (1) lit. c): art. 1 lit. c) din Legea nr. 319/1944
- alin. (1) lit. d): art. 1 lit. d) din Legea nr. 319/1944

#B
ART. 973
Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 4 alin. 1 din Legea nr. 319/1944
- alin. (2): art. 4 alin. 2 din Legea nr. 319/1944
- alin. (3): art. 4 alin. 3 din Legea nr. 319/1944
- alin. (3): art. 4 alin. 4 din Legea nr. 319/1944
- alin. (4): art. 4 alin. 6 din Legea nr. 319/1944
- alin. (5): art. 4 alin. 5 din Legea nr. 319/1944

ART. 974
Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor
Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Reglementări anterioare:
- art. 5 din Legea nr. 319/1944

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesoralã PopMihai PopMihai După stabilirea rezervei soţului supraveţuitor, rezerva descendenţilor se va calcula din întreaga masă succesorală sau numai din partea rămasă după ... (vezi toată discuția)
Moștenirea după decesul sotului ioanamirela1971@gmail.com ioanamirela1971@gmail.com Ce cota parte îmi revine după decesul soțului ,la un apartament achiziționat de sot înainte de casatorie,si la alte mosteniri dobandite de el dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali dariusIII dariusIII conform legii ,fratii sau nepotii defunctului au vreun drept la mostenire atata timp cat sotia inca traieste si nu au avut copii? (vezi toată discuția)