avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intrebare clauza/prevedere contract de ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intrebare clauza/prevedere contract de vanzare-cumparare teren

Buna ziua,
In urma cu vreo 2 luni de zile am cumparat o bucata de teren intravilan la tara, categoria teren arabil. In ziua cand am fost la notar pentru semnarea actelor finale, vanzatorul m-a rugat sa-l las sa-si stranga la toamna, cultura de porumb care era pe teren la momentul vanzarii. I-am spus ca sunt de acord, drept urmare notarul a trecut in contractul de vanzare-cumparare la final, acest lucru: faptul ca eu, cumparatorul, „sunt de acord ca vanzatorul sa recolteze porumbul de pe acest teren”.
Intre timp, toamna a venit iar vanzatorul a recoltat porumbul, iar in plus, in mod absolut abuziv, fara acordul meu si in absenta mea, a taiat si doi salcami maturi, a cules nucile dintr-un nuc si migdalele din doi migdali.
In prezent, intrebarile mele ar fi:
1. Daca peste cativa ani eu voi vrea la randul meu sa vand acest teren, aceasta ultima propozitie (cu acordul meu privind recoltarea porumbului de catre vanzator) ar putea sa ma impiedice sa vand terenul respectiv? Si intreb acest lucru pentru ca am auzit tot felul de povesti si intamplari pe la colegi cu astfel de clauze ascunse in contracte si care au constituit piedici ulterioare in vanzarea terenurilor respective. Inclusiv in cazul meu, notarul a descoperit in ultimul moment o sulta de vreo 200 de lei pe care o avea proprietarul catre fosta sa sotie, situatie care s-a rezolvat cu o declaratie notariala a sotiei vanzatorului.
2. Ce as putea sa fac pentru a evita ca fostul proprietar sa mai abuzeze de fosta sa calitate de proprietar si sa nu mai vina sa-si mai recolteze si in anii viitori nucile, migdalele si alte produse, in functie de ce idei i-ar mai putea trece prin minte.
Va multumesc anticipat pentru amabilitate si pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bog-dan , utilizator 21:48, 25 Septembrie 2013
In cazul in care veti incheia acte de vanzare cumparare intr-o perioada a anului in care inca nu s-au copt culturile respective, puteti mentiona acest text in contract.
Fostul proprietar probabil nu va va mai deranja in anii urmatori dar e interesant cum interpreteaza acel text in cazul in care nu a fost mentionat si anul in care sa vina la recoltat .
Aceeasi intrebare mi-o pun si eu, ce il impiedica la anul, sau peste doi, trei ani sa vina sa recolteze porumbul. Acu' sa nu fiu nici eu absurd, dar in urmatorii ani chiar nu am de gand sa pun porumb ci lucerna pe terenul respectiv si sa-l transform in viitor in livada.
Intre timp mi-a iesit de la cadastru si intabularea si extrasul de carte funciara cu incheiere cu tot. Pe hartii se mentioneaza clar ca terenul este liber de sarcini. Banuiesc/sper eu ca acest lucru se refera inclusiv la porumbul cu pricina, nu-i asa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire contract de vanzare/cumparare teren agricol intravilan bog-dan bog-dan Buna ziua, In urma cu cateva zile am cumparat o bucata de teren intravilan la tara, categoria teren arabil. In ziua cand am fost la notar pentru semnarea ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana din 1996 Andreea Drugea Andreea Drugea Buna ziua! In anul 1996 parintii mei au incheiat o chitanta da mana pentru vanzarea unui teren extravilan cu vita de vie. Pe chitanta apar:data, numele ... (vezi toată discuția)
Am incalcat proprietate privata din greseala finisherolim finisherolim Am arat in toamna acceasta 1 ha de teren din greseala si proprietarul ma forteaza sa il despagubesc amenintandu-ma ca ma da in judecata. Vreau sa stiu ce as ... (vezi toată discuția)