avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie 2013

Buna seara,

As dori sa ma ajutati sa lamuresc niste neintelegeri in conditiile in care nimeni nu m-a ajutat,am inteles ca mai nou si tatal copilului trebuie sa stea in concediu de crestere al copiluilui 1 luna,ok, dar daca tatal nu vrea sa isi ia acest concediu?Este obligatoriu?
Eu am optat pentru concediu de crestere copil de pana la 1 an,bebe s-a nascut pe 2 aprilie 2013, cand ar trebui sa ma intorc la munca pentru a beneficia de stimulentul de inserie? Si tatal copilului ar trebui sa justifice cumva faptul ca nu isi va lua concediul?Apropo noi avem adrese diferite in buletin dar locuim la aceeasi adresa(a mea) atunci daca este cazul sa declare ca nu vrea sa beneficieze de concediu unde ar trebui sa declare ca nu vrea concediu la primaria de unde apartin eu sau de unde apartine el?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elena12345 , utilizator 18:34, 29 Noiembrie 2013
1. Tatal nu este obligat sa intre si el in concediu crestere copil (CCC) dar daca nu o face atunci se reduce CCC pentru mama cu o luna de zile.

2. - In situatia in care tatal nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
- Dar si daca anunta si daca nu anunta efectul este acelasi: mamei i se reduce CCC cu o luna de zile.

3. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an, pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (adica cel mai tartziu pe data de 1 martie 2014).

4. - Tatal copilului nu trebuie sa justifice de ce nu intra in CCC.
- Declaratia o da la AJPIS.
Multumesc tare mult!
Inca ceva: la AJPIS unde apartine de sectorul lui sau al meu unde am depus actele pentru CCC?Si daca nu anunta AJEPIS ca nu isi ia concediul,oricum eu incep munca mai devreme de 11 luni.
1. Dvs. ati depus actele la primaria de sector care le-a trimis spre aprobare si plata la Agentia Municipala pentru Plati si Inspectie Sociala Bucuresti (AMPIS).

2. Deci declaratia o face sotul la AMPIS (care este la nivel de municipiu si nu de sector.).

3. Si daca nu anunta AMPIS tot se va micsora CCC al dvs. cu o luna.

4. - Ca sa reluati activitatea faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu decizia emisa de angajator de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii mergeti la Primarie sa solicitati stimulentul de insertie.
Va multumesc! M-ati lamurit.
Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti daca in luna in care ma voi intoarce la serviciu ( de la 1.12.2013) voi primi indemnizatia pentru luna anterioara + stimulentul de insertie, in conditiile in care copilul implineste 2 ani peste 4 luni iar eu voi depune dosarul pentru stimulent + cererea de incetare a indemnizatiei de crestere copil.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Doresc sa ma intorc din ccc mai devreme la serviciu dorisk dorisk Buna ziua,sunt in concediu crestere copil pentru 2 ani,copilul meu are 8 luni,deci mai am un an si un pic de concediu, doresc sa-mi caut un job mai bun iar ... (vezi toată discuția)
Intrerupere concediu crestere copil harkoz harkoz Doresc sa intrerup concediul pentru cresterea copilului. As dori sa stiu daca trebuie sa depun la AJPIS o cerere, insotit de Deciza angajatorului primit la ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie pentru cresterea copilului alinalucascris alinalucascris Buna.As avea o intrebare:momentan sunt in concediu pentru cresterea copilului,iar la inceputul acestuia am optat pentru varianta de 2 ani.Insa acum cand ... (vezi toată discuția)