avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris - valabilitate si mod de contestare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris - valabilitate si mod de contestare

Buna ziua,

Daca imi poate raspunde cineva la o intrebare legata de avertismentul scris ca si abatere disciplinara: daca acest avertisment scris se da tuturor salariatilor incadrati intr-un serviciu/departament, in baza unei intarzieri a unor documente nerealizate la timp ale uneia dintre peroanele acestui departament, se pot sanctiona toti salariatii pt erorile unui singur salariat din departament, este considerat valabil si legal avertismentul? Si pentru cat timp este aceasta sanctiune valabila? Cum poate fi contestata in functie de actele care se emit de angajator pt a sanctiona aceste persoane?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 2 Octombrie 2013
In principiu, aplicarea unei sanctiuni disciplinare se face daca se constata ca salariatul respectiv a savarsit o abatere disciplinara.

De asemenea, aplicarea sanctiunii poate fi colectiva daca se constata ca vinovatii sunt toti salariatii.

Art.252 C.mun. prevede :
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Instanta competenta = Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Art.248 (3) C.mun. dispune ca, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare sanctiune cu avertisment cyan cyan 1. Se poate considera nula o decizie de sanctionare cu avertisment conform art. 248 alin. 1 lit a) daca nu sunt mentionate cele prevazute la art. 252 alin. ... (vezi toată discuția)
Nulitatea unui avertisment scris znicolae9 znicolae9 Am fost sanctionat cu avertisment scris ptr o abatere disciplinara subiectiva. Avertismentul a primit nr de inregistrare, am semnat de primire, dar ... (vezi toată discuția)
Sanctiune ecbibl ecbibl Daca in urma unui control s-a dispus sanctionarea unui salariat,va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care se poate emite decizia de ... (vezi toată discuția)