avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cand si cat de des se face instructajul SSM si PSI
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cand si cat de des se face instructajul SSM si PSI

Sunt angajat la un S.A. incadrat ca tehnician electro-mecanic(sau tehnician mentenanta)
Interventiile mele asupra utilajelor sunt atat la echipamentul electric cat si la cel pneumatic sau mecanic, cat si a utilizarea de scule aschietoare(polizor unghiular, polizor de banc, bormasina etc.)
Intrebarea mea este in cazul acestor conditii de munca:
Cat de des trebuie facut instructajul SSM/PSI si care este durata acestuia?

Intreb pt ca asa zisele instructaje mi-au fost facute doar la angajare(acum 2 ani jumate) si de atunci doar am primit fisele la semnat dar nu mai retin daca luna de luna sau odata la 2 luni.

Eu stiu ca intructajul in cazul categoriei mele de lucru trebuie facut lunar, dar prefer sa cer si o a doua opinie.

Va multumesc
Alin

Cel mai recent răspuns: anicai_alin , utilizator 13:53, 9 Octombrie 2013
In conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006:
Art. 96. - (1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
(2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre două instruiri şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.

Daca vreti sa stiti daca seful dumneavoastra respecta periodicitatea si durata instruirii periodice, solicitati lucratorului desemnat cu activitatea de prevenire si protectie(responsabilul cu protectia muncii) sa va puna la dispozitie instructiunea proprie prin care s-au stabilit acestea.
Daca doar semnati fisa individuala de instruire ssm, respectiv PSI-SU, fara a studia cu atentie materialele de instruire care ar trebui sa va fie prelucrate periodic (ar trebui sa existe o planificare anuala/ semestriala/ trimestriala/ lunara a instruirilor si a materialelor care se prelucreaza, planificare aprobata de angajator), nu va scuteste in fata legii de o eventuala responsabilitate (motivand nu am stiut/ nu am fost instruit) in cazul producerii unor evenimente nedorite, soldate cu victime si/ sau daune materiale.
Fiind incadrat ca tehnician este posibil sa aveti si lucratori in subordine. Daca procedati la fel cu acestia, in ceea ce priveste instruirea lor, responsabilitatea dvs. poate fi mult mai mare in cazul producerii unor evenimente nedorite.
Ce mai conteaza la cate luni semnati fisa, una sau doua, semnarea fisei nu inseamna ca ati efectuat instruirea. De fapt va furati caciula singur, daca veti suferi un accident semnatura din fisa va atesta faptul ca vi s-a adus la cunostinta ce si cum tr facut dar dumneavoastra ati dat dovada de indiscipline si nu ati respectat instructiunile.
Totusi daca va intereseaza, cu titlu informativ, intervalul maxim intre doua instruiri este reglementat de Norme Metodologice de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare

ART. 96 (2^1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.

Si asa cum este aratat mai sus de catre dragupfa@ se va stabili de catre angajator prin instructiuni proprii, in aceasta marja
multumesc pt raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire periodica mecanic agricol ContSters86219 ContSters86219 As vrea sa stiu care este intervalul intre doua instruiri periodice in cazul unui mecanic agricol (activitati in agricultura). (vezi toată discuția)
Pentru postul de conducator auto ContSters243502 ContSters243502 pentru postul de conducator auto instructajul se face lunar sau la 3 luni? (vezi toată discuția)
Durata minima instructaj pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua, Care este durata minima pentru care se poate face instructajul lunar pentru sanatate si securitate in munca si pentru situatii de urgenta? (vezi toată discuția)