avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Durata minima instructaj
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Durata minima instructaj

Buna ziua,
Care este durata minima pentru care se poate face instructajul lunar pentru sanatate si securitate in munca si pentru situatii de urgenta?
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:45, 21 Noiembrie 2013
Pentru SSM-conf. Normelor metodologice de aplicare a legii 319/2006:
Art. 96. - (1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
(2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre două instruiri şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.
___________
Alineatul (2) a fost modificat prin punctul 50. din Hotărâre nr. 955/2010 începând cu 27.09.2010.

(21) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.

Pentru situatii de urgenta-cf. Ord. 712/2005:
ART. 21
Instructajul periodic se execută cu toate categoriile de salariaţi pe o durată de cel puţin două ore şi are ca scop împrospătarea, completarea şi detalierea cunoştinţelor dobândite prin instructajul introductiv general şi prin instructajul specific locului de muncă.

ART. 26
Intervalul de timp între două instructaje periodice se stabileşte de conducerea operatorului economic sau a instituţiei publice în funcţie de specificul condiţiilor de muncă din unitatea respectivă, cu respectarea următoarelor termene:
- cel mult o lună (30 de zile), pentru personalul cu funcţii de execuţie sau operative, care sprijină serviciile de urgenţă (structurile de răspuns) în cazul producerii situaţiilor de urgenţă;
- 1 - 3 luni, pentru personalul care lucrează nemijlocit cu aparate, maşini, utilaje şi instalaţii tehnologice (tehnicieni, maiştri, subingineri, ingineri), precum şi pentru analişti, cercetători şi personalul din laboratoare;
- 3 - 6 luni, pentru personalul auxiliar din secţiile şi sectoarele de producţie, control tehnic, cercetare, proiectare, de întreţinere şi reparaţii, investiţii, transporturi, precum şi pentru cel care lucrează în instituţii publice;
- 1 - 6 luni, pentru personalul auxiliar care are atribuţii de organizare, conducere şi control (şefi de secţii, ateliere, instalaţii, depozite etc.), pentru cel din conducerea operatorului economic sau a instituţiei, precum şi pentru cel din structura autorităţilor publice locale, a administraţiei publice centrale şi a instituţiilor statului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interval instruire psi pentru cadre didactice bodo2u bodo2u la ce interval trebuie sa se faca instruirea periodica psi pentru cadrele didactice (profesori)? Mentionez ca pana acum tot ce tine de psi s-a ocupat o firma ... (vezi toată discuția)
Instruire su 1 sau 3 luni? 10188 10188 Buna ziua, Sunt cadru tehnic SU si ma ocup de un magazin de confectii. Initial conducerea societatii a emis decizie de instruire periodica de SU, din 3 in 3 ... (vezi toată discuția)
Instructajul periodic Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,ma poate ajuta cineva cu o tematica de instructaj periodic pentru activitati de comert,respectiv fas-food...si sa ma lamuriti cu perioada intre care ... (vezi toată discuția)