avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata fara penalizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata fara penalizare

buna ziua,
o persoana de sex feminin nascuta in august 1955 cu 30 ani vechime poate iesi la pensie acum fara penalizare?


multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:08, 11 Octombrie 2013
Limita de varsta la 60 de ani si 2 luni.
Pensie anticipata,sau anticipata partiala la 55 de ani si 2 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 2 luni,fara stagiul asimilat(facultate,pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 30 de ani si 2 luni,fara stagiul asimilat.
Pensia anticipata se acorda cu conditia depasirii stagiului complet de cotizare cu cel putin 8 ani.
O femeie nascuta in august 1955 are dreptul la pensie limita de varsta in octombrie 2015, iar stagiul complet prevazut de lege este de 30 de ani si 2 luni. Pentru pensia anticipata (fara penalizare) aveti nevoie de cel putin 38 de ani si 2 luni stagiu de cotizare realizat.

Aveti dreptul insa la pensia anticipata partiala daca realizati cel putin stagiul complet de cotizare (inca 2 luni peste cei 30 de ani de munca pe care ii aveti). Penalizarea va fi 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

Legea nr. 263/2010:
ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ancabic ancabic Cand se poate pensiona anticipat, fara penalizare , o femeie nascuta la 16.04.1955, care a inceput sa lucreze din 01.10.1979 , dupa absolvirea facultatii de 5 ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata stefaste stefaste Rog frumos pe cineva care ma poate ajuta c-un raspuns referitor la varsta de pensionare. Art.62-(1) Pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare catalinaelenavochita catalinaelenavochita mama mea e nascuta in August 1961, activez in campul muncii de 32 de ani. Varsta standard de pensionare este 62 ani si 1 luna. Are grupa a II-a care-i reduce ... (vezi toată discuția)