avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... NU VREAU SA DEPIND DE TATAL COPILULUI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

NU VREAU SA DEPIND DE TATAL COPILULUI

Buna ziua,nu sunt casatorita si in curand voi naste si doresc sa nu depind de tatal copilului care cu siguranta isi doreste sa il recunoasca numai din orgoliu,as dorii ca sa poarte numele meu de familie .Ce trebuie sa fac la iesirea din maternitatea ,nu vreau sa merg la Primarie sa semnam ca il recunoaste,in spital sa trec numele lui sau sa trec o linie?Este f greu sa depind pentru orice semnatura de acest om.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:44, 7 Noiembrie 2013
Buna ziua,
La iesirea din maternitate declarati tata necunoscut.
Daca insa a aflat si se declara tatal copilului atunci nu aveti ce sa faceti.
Gabriel Klein Kiritescu
Daca va recunoaste copilul, veti depinde mereu de el sau veti apela la instanta de cate ori veti fi nevoita.
Daca il recunoaste va veti judeca pt a se stabili cum veti exercita autoritatea parinteasca, locuinta copilului, pensie de intretinere.
Pana se gandeste sau afla tatal ca ati nascut, declarati dvs copilul la starea civila si va purta numele dvs.
Chiar daca il va recunoaste ulterior, copilul va ramane cu numele dvs daca nu sunteti de acord sa ia numele tatalui. Va poate actiona in judecata si pe acest aspect.

Art. 415

(2) Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.


Formele recunoasterii Art. 416
(1) Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.


Art. 420
(1) Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata oricand si de orice persoana interesata.
(2) Daca recunoasterea este contestata de celalalt parinte, de copilul recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada filiatiei este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.

Art. 450
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3).

Art. 449

(3) In lipsa acordului parintilor, instanta de tutela hotaraste si comunica de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea.

Înregistrarea naşterii


Acte necesare (originale şi câte o fotocopie), în funcţie de situaţie:
( pt cazul in care ajungeti sa va intelegeti pana nasteti)
• Părinţii nu sunt căsătoriţi: certificatul medical constatator al naşterii, certificatul de naştere şi actul de identitate al mamei, actul de identiatate al tatălui, declaraţia de recunoaştere completată şi semnată de părinţii copilului în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistreaza naşterea, din care să rezulte şi numele de familie pe care urmează să-l poarte copilul, cu consimţământul mamei. În acelaşi mod se va proceda şi în situaţia în care părintii sunt căsătoriţi şi poartă nume de familie diferite, respectiv declaraţia acestora cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul se va completa în faţa ofiţerului de stare civilă competent. Declaraţia de recunoaştere poate fi dată şi în faţa NOTARULUI PUBLIC. Declaraţia cu privire la numele de familie al copilului, nu poate fi dată decât în faţa OFIŢERULUI DE STARE CIVILÃ.

Mama copilului nu este căsătorită, iar copilul nu este recunoscut de tată: certificatul medical constatator al naşterii; certificatul de naştere şi actul de identitate al mamei.


Termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului este:

1. 15 zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;
Imi pare rau sa va spun, dar insusi faptul ca nasteti un copil depinde de acel barbat. A depins de el si fara el nu se putea sa ajungeti aici. Jumatate din ce nasteti va mosteni ADNul acelui om.
Poate ca totusi, la nastere, un sentiment matern va interveni si va va sopti sa nu lasati propriile sentimente inaintea copilului dv.; orice copil merita protejat inaintea adultului.

Daca totusi nu se intampla asta, va arat din practica mea ce este probabil sa se intample.
Daca declarati IN FALS tata necunoscut, pana in ziua cand moare, tatal poate recunoaste copilul ca fiind al lui. Simpla amenintare sau sicanare nu va va face bine, ca sa nu spun ca daca intelege ca asta va deranjeaza, poate merge pana la vizite, dosare peste dosare etc.

Daca va intelegeti cu tatal si il treceti in certificat, il lasati sa vada copilul, sa contribuie sau nu, ba chiar il lasati pe copil cand mai aveti nevoie... atunci tatal va simti ca nu va are la mana cu nimic legat de copil. Din acel moment relatia dintre ei nu mai tine de dv. si el intelege ca libertatea pe care i-ati dat-o v-a dat si dv. libertate. Nu mai are cu ce sa va tina, iar pentru o iesire anuala din tara cred ca puteti suplini acordul DIN TIMP.

Legal, daca nu-i spuneti, asta nu zice prea frumos si prea bine despre dv. ca mama; daca va actioneaza in instanta, obtine numele usor si impotriva unei hotarari judecatoresti niciun functionar nu va modifica numele copilului.

Nu luati decizii inainte sa va informati serios, cititi bloguri si saituri, legale sau de psihologie.
Recunoasterea copilului poate fi facuta oricand ( recunoasterea facuta prin testament este valabila ).

Asadar, demersurile facute de dumneavoastra produc efecte pe termen scurt, pana cand tatal va decide sa recunoasca faptul ca in in timpul relatiei de concubinaj s-a nascut un copil.(odata cu recunoasterea de catre tata , a copilului, acesta isi asuma obligatiile fata de acesta).

Pentru a exista claritate in relatiile de familie, cu precadere ca discutam de o relatie de concubinaj , relatia care a esuat,dumneavoastra va puteti adresa instantei de judecata, pentru ca, in baza materialului probator ce va fi administrat , sa se dispuna exercitarea autotatii parintesti de catre dumnevoastra, sau in comun, alaturi de tatal copilului, stabilirea locuintei copilului la dumneavoastra, cat si plata pensiei de intretinere.

In cazul in care autoritatea parinteasca este exercitata in comun, iar deciziile majore din viata copilului nu pot fi luate de comun acord, de catre parinti, instanta de judecata emite o hotarare judecatoreasca, prin care este suplinit acordul de vointa al unuia dintre parinti .



As mai avea o intebare;daca trec copilul pe numele tatalui iar eu raman cu cel de fata,locuim impreuna in casa lui,daca as dorii sa ma intorc acasa la parintii mei (cu copilul) fara sa ii cer acordul,ma poate acuza de cva de genul ca si cum as rapii copilul?multumesc.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)