avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA CASS 2006 2013
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA CASS 2006 2013

va rog revin cu o intrebare cass 2006 -2013 pfa se calculeaza la venit net sau la salariu mediu pe economie.eu sunt pfa sistem :sorry:real.
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 14:08, 21 Octombrie 2013
Potrivit art.296^22 din Codul fiscal,baza lunara de calcul a CASS pentru PFA este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul acestor venituri,exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale,raportata la cele 12 luni ale anului,si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara,daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Din cele mentionate,se poate afirma ca CASS la PFA se calculeaza la venitul net daca o persoana obtine si venituri salariale,din pensii,etc. Daca veniturile din PFA sunt singurele realizate,atunci CASS se calculeaza la nivelul lunar al unui salariu minim brut pe tara.
va multumesc.asta inseamna ca pentru perioada 2007 2012 voi avea o suma imensa de plata. pot face ceva?
Daca in acea perioada nu ati realizat si alte venituri in afara de cele din PFA ,nu puteti face
nimic. De altfel, prevederile referitoare la obligatia platii CASS se regasesc si in art.257 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ,actualizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate platite de pfa marianroventa marianroventa O persoana,pensionar ptr.limita de virsta,care efectueaza expertize judiciare in calitate de PFA va plati asigurari de sanatate chiar daca sumele incasate pe ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Cass ii cu pierdere 2012 cristidinu60 cristidinu60 Buna ziua ! Am o I.I. care a inregistrat pierderi pe anul 2012. Care este baza de calcul a CASS ? Stiu ca baza de calcul nu poate fi mai mică decât un ... (vezi toată discuția)