avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de înmormântare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de înmormântare.

Poate sa-mi spuna cineva daca sotul supravietuitor al unei persoane, care a fost secretar la o scoala generala si care a decedat, beneficiaza de acel ajutor echivalent cu 5 salarii avute de defunct? Care sunt reglementarile in vigoare in acest sens precum si demersurile necesare? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:59, 20 Octombrie 2013
Despre ce este vorba, dati-ne mai multe detalii ?
In sectorul bugetar nu se are cum sa se puna problema acordarii unui ajutor in valore de 5 salarii.

Ajutorul de inmormantare de la angajator
este o clauza din contractul individual de munca sau o prevedere in reg.intern al anagjatorului, unde e mentionata si valoarea ajutorului, pentru situatia in care un angajat are un deces in familie.

Ajutorul de deces se acorda potrivit prevederilor Legii 263/2010 (art. 125- 130)

Dupa decesului unei persoane, apropiatii care se ocupa de aranjamentele funerare au dreptul sa primeasca o suma de bani din partea Statului, daca solicita acest ajutor in termen de 3 ani de la eveniment. Persoana care solicita si primeste banii poate fi după caz soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, iar in lipsa acestora, orice alta persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile.
Ajutorul de deces se achita in 24 de ore de la solicitare, iar in unele judete, dacă dosarul e complet, banii se dau în aceeaşi zi. Dreptul asiguratilor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.

Drepturile financiare sunt diferite in functie de situatia persoanei decedate la momentul mortii:
a. in ziua decesului, persoana decedata era asigurata (la zi cu plata contributiilor sociale): angajat cu carte de munca, somer, minor, elev sau student, pensionar. In acest caz, ajutorul inseamna suma de 2.223 RON in 2013.

Daca persoana decedata era majora (peste 18 ani), dar inapta pentru munca, e necesara prezentarea unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta cauza care l-a facut inapt pentru munca precum si data ivirii acesteia.

b. in ziua decesului, persoana decedata nu era asigurata in sistemul public. In acest caz, suma cuvenita este 1.112 RON si poate fi solicitata numai de un membru din familie care este asigurat sau pensionar. Solicitantul va face o declaratie pe propria raspunderea ca persoana decedata nu era asigurata sau pensionar.

Ajutorul de deces se ridica de la una din urmatoarele institutii, in functie de situatia persoanei decedate (angajat, pensionar sau somer):
a. de la unul din angajatorii persoanei decedate sau angajatorul persoanei care a suportat cheltuielile (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată).

- Daca angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza (potrivit legii) prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, ajutorul de deces se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii.

- Daca decedatul se afla în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an, 2 ani, (respectiv până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), ajutorul de deces se plăteşte de angajator daca, anterior intrarii in concediu, persoana in cauza era asigurata obligatoriu potrivit prevederilor articolului 6 alin. (1) pct. I, II sau V din lege si raportul de munca a fost suspendat.

b. de la Casa de Pensii de care apartinea persoana pensionata decedata sau de care aparține persoana care a suportat cheltuielile (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată).
Adresele Caselor Judetene de Pensii pot fi gasite AICI

c. de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca pe ale carei liste figureaza ca somer persoana decedată sau pe care figurează persoana care a suportat cheltuielile (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată).

Dosarul cuprinde:
- cerere tip pentru acordarea ajutorului de deces, de la ghiseul Casei de Pensii/ AJOFM sau click aici pentru a descarca model de CERERE ajutor de deces
- certificat de deces in original si copie. Pe exemplarul original, institutia care ofera suma cuvenita va scrie “ACHITAT”, data, semnatura si stampila, pentru a impiedica obtinerea sumei din 2 sau mai multe surse.
- act de identitate al solicitantului in original si copie
- dovada in original si copie ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces: chitante si facturi nominale de la biserica, de la firma de pompe funebre si declaratie pe propria raspundere
- cuponul de pensie al decedatului in original
- pentru rude de gradul I, acte de stare civila ale solicitantului in original si copie, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (certificat de nastere, certificat de casatorie original si copii)
- (daca e cazul) actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (imputernicire).
- (in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani) act medical ORIGINAL emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia (de exemplu certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap).
- (in cazul persoanelor decedate cu varsta intre 18-26 ani) adeverinta ORIGINAL care certifica faptul ca, la data decesului urma o forma de invatamant organizata potrivit legii.

Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces/inmormantare eu-florin eu-florin Buna seara, Tatal meu a decedat de curand, am depus actele pentru ajutorul de deces la firma unde lucra urmand ca maine sa ma duc sa ridic respectivul ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare povestitorul povestitorul in cazul in care persoana decedata e un copil decedat in spital la scurt timp dupa nastere(cu certificat de nastere si certificat de deces) cel care solicita ... (vezi toată discuția)