avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de inmormantare

in cazul in care persoana decedata e un copil decedat in spital la scurt timp dupa nastere(cu certificat de nastere si certificat de deces) cel care solicita ajutorul in acest caz parintele asigurat si cu contract de munca valabil, inde face cererea? la angajator sau la casa de pensii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:37, 28 Septembrie 2014
...Condoleante..
Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:

a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) actele de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, actele care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.

Cererea şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.

Ajutorul se suportă din bugetul local şi poate fi acordat în bani şi/sau în natură.
Condoleante......
Daca are contract de asigurare cu casa de pensii (plateste din mana pt pensie) cererea se depune la sediul casei de pensii. Actele sunt cele mentionate + dovada ca este asiguratul case de pensii ( copie dupa contractul de sigurare) Trebuie sa aibe actele atat in copie cat si in original.
Daca e salariat cererea o depune la firma la care lucreaza pt ca, de regula, acest lucru este prevazut in contractul colectiv de munca. Firma plateste si deconteaza din BASS ( bugetul asigurarilor sociale de stat)
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
Gabi50, utilizator
1. Ajutorul de inmormantare este acordat conform CCM aplicabil angajatorului , iar ajutorul de deces este acordat in baza Legii 263/2010., ajutoare care sunt distincte si care se pot acorda cumulat.

Ajutorul de deces este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
pentru anul 2014, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.298 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 1.149 lei.

Ajutorul de inmormantare se acorda numai daca este prevazut in c.i.m., in c.cm. sau in reg,intern al angajatorului ori in legi speciale care prevad acordarea acestuia.

2. Ajutorul de deces se acorda distinct, in functie de calitatea persoanei decedate astfel:
- de catre angajator, in cazul decesului salariatului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- de care institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- de catre Casa Teritoriala de Pensii, respectiv Casa de Pensii Sectoriala (Bucuresti) in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu declaratie sau contract de asigurare sociala, respectiv a unui membru de familie al acestuia.

Ajutorul de deces se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta.

Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces sunt:
- cerere tip pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
- certificat de deces in original si copie ;
- actul de identitate al solicitantului in original si copie ;
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, in original si copie ;
- acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
- certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
...

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces dorderacu dorderacu ce acte trebuie pt ajutor de inmormantare, unde se depun , cat dureaza, cati bani se dau? (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces luminita25 luminita25 Buna seara . intrebare : se beneficiaza de ajutor de deces la primarie doar ? , sau patronii sunt obligati si ei sa achite un ajutor in cazul uni deces de ... (vezi toată discuția)